21:30 08.10.2019

Розслідувати справу за заявою Саакашвілі про його незаконне видворення в Польщу буде ДБР

2 хв читати
Розслідувати справу за заявою Саакашвілі про його незаконне видворення в Польщу буде ДБР

Кримінальне провадження за заявою екс-президента Грузії, колишнього голови Одеської обласної державної адміністрації Міхеіла Саакашвілі про насильницькі дії і незаконне переміщення через державний кордон України в Польщу в 2018 році буде розслідувати Державне бюро розслідувань (ДБР), повідомив головний військовий прокурор України Віктор Чумак.

"Щоб навіть ніхто не подумав про конфлікт інтересів, справу зареєстровано ... (першим заступником генпрокурора - ІФ) Віталієм Касько, передано для розслідування в ДБР, а процесуальне керівництво буде вести підрозділ, який підпорядкований вже сьогодні (заступнику генпрокурора Віктору - ІФ) Трепаку", - сказав Чумак в інтерв'ю радіо НВ. Так він прокоментував реєстрацію Головною військовою прокуратурою справи за заявою Саакашвілі в контексті запевнення в тому, що підпорядковане йому відомство надалі не буде розслідувати невластиві йому справи.

У понеділок, 7 жовтня, Головна військова прокуратура відкрила кримінальне провадження за заявою Саакашвілі про викрадення і насильницькі дії щодо нього і незаконного його переміщення через держкордон України в Польщу 18 лютого 2018 року.

Як повідомлялося, в липні 2017 року п'ятий президент України Петро Порошенко своїм указом позбавив Саакашвілі українського громадянства, коли той перебував у США.

10 вересня 2017 року Саакашвілі перетнув польсько-український кордон в оточенні своїх прихильників, серед яких був і тодішній позафракційний нардеп Віктор Чумак. Перетин державного кордону супроводжувався протистоянням з українськими прикордонниками і правоохоронцями. 22 вересня 2017 року Мостиський районний суд Львівської області визнав Саакашвілі винним у незаконному перетині кордону України.

12 лютого 2018 року Саакашвілі був затриманий у ресторані в центрі Києва, після чого доставлений в аеропорт "Бориспіль" і відправлений на літаку в Польщу. У МВС України пояснили, що відповідно до вже прийнятих судових рішень Саакашвілі перебував на території України незаконно, а тому з "дотриманням всіх юридичних формальностей був повернений в країну, звідки прибув, порушуючи вітчизняне законодавство".

28 травня 2019 року президент України Володимир Зеленський скасував рішення свого попередника про позбавлення Саакашвілі громадянства України. Вже 29 травня Саакашвілі повернувся в Україну.

На початку жовтня 2019 року Саакашвілі повідомив, що має намір поскаржитися на Порошенка в Генпрокуратуру через висилку з України в лютому 2018 року.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Сили Оборони за добу ліквідували 860 окупантів, два засоби ППО та один літак противника

РФ вночі атакувала "шахедами" Дніпропетровську область, пошкоджено багатоповерхівку, виникли пожежі

Ворожі БПЛА вночі було збито в Харківській, Херсонській та Дніпропетровській областях

Сили оборони за добу завдали авіаударів по семи районах розташування противника, засобами ППО знищено одну ракету Х-59/69

На фронті за добу відбулося 95 бойових зіткнень

Війська РФ за добу завдали п’яти ракетних і 69 авіаударів, вночі знищено 23 із 24 ударних дронів, які атакували Україну

У Фінляндії перешкоди GPS посилилися, коли почалися атаки українських БПЛА на енергетичну інфраструктуру РФ

5 травня: Яке сьогодні свято, все про цей день

Держустанови та політичні партії Польщі зазнали нападу російських хакерів - ЗМІ

Переговори між Ізраїлем і ХАМАС у Каїрі займуть ще кілька днів - ЗМІ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА