15:29 17.08.2019

НАБУ закликало Луценка повернути кримінальне провадження про корупцію на митниці детективам Бюро

2 хв читати
НАБУ закликало Луценка повернути кримінальне провадження про корупцію на митниці детективам Бюро

Зміна генпрокурором Юрієм Луценком підслідності у справі за фактом зловживань службовими особами митниць Державної фіскальної служби (ДФС), які сприяли діяльності групи компаній з розмитнення імпортованих в Україну товарів за значно заниженою вартістю, унеможливлює завершення розслідування і притягнення винних до кримінальної відповідальності.

"НАБУ закликає Юрія Луценка прийняти процесуальне рішення і повернути кримінальне провадження детективам Бюро", - наголошується в прес-релізі НАБУ.

Там зазначили, що з жовтня 2017 року детективи НАБУ розслідували корупційну схему, впроваджену посадовими особами державного органу з розмитнення кількох суб'єктів господарювання імпортованих товарів за заниженою вартістю, внаслідок чого державі заподіяно шкоду у розмірі 170 млн грн. Попередня правова кваліфікація злочину - ст. 364 КК України.

У рамках цього розслідування детективи ініціювали накладення арешту на 450 млн грн компаній-учасниць схеми.

Як наголошується в прес-релізі, в листопаді 2017 року кінцевий бенефіціар зазначених компаній запропонував детективам НАБУ неправомірну вигоду в розмірі $800 тис., щоб ті припинили розслідування і передали кримінальне провадження для подальшого досудового розслідування іншому правоохоронному органу. Його було викрито "на гарячому", а обвинувальний акт вже направлено до Печерського районного суду міста Києва в липні 2018 року.

"За два роки розслідування детективи НАБУ провели необхідні слідчі дії для встановлення всіх обставин скоєння злочину і зібрали велику кількість доказів. Однак що ближче детективи підходили до фінішної прямої, то відвертішими були спроби усунення їх від цієї справи", - зазначили в Бюро.

24 травня справу було передано до Державного бюро розслідувань (ДБР), однак генпрокурор наприкінці червня скасував це рішення.

Водночас, як наголосили в НАБУ, 15 серпня 2019 року генпрокурор "з незрозумілих підстав і без вивчення матеріалів кримінального провадження раптово передав справу, змінивши підслідність, в Національну поліцію України".

"Отже, Юрій Луценко в результаті зробив те, чого домагався пропозицією неправомірної вигоди детективам НАБУ кінцевий бенефіціар компаній, що фігурують у розслідуванні", - наголошується в прес-релізі.

НАБУ стверджує, що генпрокурор вже не вперше приймає рішення про визначення підслідності розслідувань НАБУ іншими органами всупереч закону. "Так, 19 липня 2019 року він передав справу про заволодіння $20 млн державного АТ "Ощадбанк", в рамках якої детективи НАБУ і прокурори САП повідомили про підозру 12 особам, слідчим Національної поліції України", - зазначено в повідомленні.

НАБУ вважає, що такі рішення генерального прокурора ставлять під загрозу можливість притягнення посадових осіб до кримінальної відповідальності. Адже навіть у разі направлення слідчими Національної поліції України обвинувальних актів у цих справах до суду, всі зібрані докази можуть бути визнані неприпустимими.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Авіаударами по Харкову зруйновано два будинки, з-під завалів врятовано дитину

Росіяни скинули дрон поруч із житловим будинком у Запорізькій області, одна людина загинула - ОВА

Зеленський обговорив із новим прем'єром Нідерландів Формулу миру та підготовку льотчиків

Міноборони не допустило постачання майже 340 тонн неякісних продуктів для ЗСУ

Окупанти завдали щонайменше трьох авіаударів по Харкову, наслідки встановлюються

Шмигаль обговорив із головою Генасамблеї ООН ситуацію в енергетиці та продовольчу безпеку

Україна винесе на розгляд Генасамблеї ООН проєкт резолюції про ядерну безпеку - Зеленський

Кількість постраждалих у Дніпрі зросла до 39 осіб - голова ОВА

У Києві з 3 липня заборонено продаж на сільськогосподарських ярмарках продуктів, які швидко псуються

Київський апеляційний суд залишив нардепа Тищенка під цілодобовим домашнім арештом

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА