17:54 09.07.2019

Генпрокуратура направила повторний запит у зв'язку із заявами прес-секретаря президента Мендель про військових ЗСУ

2 хв читати

Генеральна прокуратура України направила повторний запит до офісу президента Володимира Зеленського про спростування або підтвердження публічних висловлювань прес-секретаря президента Юлії Мендель про те, що військовослужбовці Збройних сил України допускають випадки обстрілу цивільних об'єктів на сході України.

"9 липня 2019 року Генеральною прокуратурою повторно направлено запит слідчого в кримінальному провадженні від 29.09.2014 про спростування або підтвердження публічних висловлювань прес-секретаря президента України про те, що військовослужбовці ЗСУ допускають випадки обстрілу цивільних об'єктів на сході України", - йдеться в повідомленні на сторінці Генпрокуратури в соцмережі Facebook у вівторок.

Як повідомлялося, Генпрокуратура направила запит до Офісу президента щодо спростування або підтвердження заяв Мендель про дії військовослужбовців ЗСУ. У Генпрокуратурі повідомили, що мова йде про ситуацію, яка сталася 6 червня в прямому ефірі на телеканалі "1+1", де Мендель повідомила про існування випадків обстрілів українськими військовослужбовцями цивільних об'єктів у відповідь на провокації бойовиків, унаслідок чого гинуть мирні жителі.

У Генпрокуратурі вважають слова прес-секретаря Зеленського такими, які, ймовірно, будуть подані російськими представниками до Офісу прокурора Міжнародного кримінального суду як доказ нібито порушення законів і звичаїв війни саме Збройними силами України. При цьому в Генпрокуратурі зібрали і передали до Офісу прокурора МКС матеріали про невинуватість українських військовослужбовців.

У зв'язку з цим 1 липня Мендель викликали на допит у Генпрокуратуру як свідка з метою роз'яснення її заяв, однак під час допиту вона відмовилася надавати свідчення, вказати джерело оголошеної нею інформації, зазначивши, що сам допит є політизованим і може бути використаний проти неї, розповіли в Генпрокуратурі.

Відзначається, що наразі кримінальні провадження за заявами Мендель не починалися, а сам запит направлено в рамках відкритої 29 вересня 2014 року справи.

5 липня Офіс президента повернув запит без розгляду, заявивши, що Генеральна прокуратура України "не мала законних підстав вимагати від Офісу президента спростування або підтвердження публічних заяв прес-секретаря глави держави". У повідомленні наголошується, що порядок отримання документів закріплено у главі 15 КПК України "Тимчасовий доступ до речей і документів", а ст.159 КПК встановлює, що такий тимчасовий доступ можливий тільки на підставі постанови слідчого судді. У зв'язку з цим лист і запит, що надійшли до Офісу президента, повернено Генпрокуратурі без розгляду.

"Підставою для направлення запиту про витребування документів є розслідування слідчим кримінального провадження. Порядок розслідування кримінального провадження, згідно зі ст.1 КПК України, визначається тільки кримінальним процесуальним законодавством. Таким чином, для здійснення будь-яких дій (зокрема витребування документів) слідчий має керуватися конкретною нормою КПК України, а посилання на ст.93 КПК України як законна підстава для збору доказів є помилковою ", - йдеться в повідомлені.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Війська РФ за минулий день здійснили 26 обстрілів 9 громад Сумської області, одна людина загинула, двоє поранені

ВИБУХИ В ХАРКОВІ - ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛИ

Генштаб ЗСУ про ситуацію на Харківському напрямку

Зеленський запросив узяти участь у Саміті миру президента Аргентини, прем'єр-міністра Ісландії та Вселенського патріарха

Країни Балтії вважають своєю спільною метою перемогу України у війні з РФ

Організацію Саміту миру вже опрацьовано - Зеленський

Зеленський про новий пакет військової підтримки США: Важливо, щоб уся зброя якнайшвидше показала себе на фронті

Ми розуміємо обсяг сил окупанта, бачимо його задум - Зеленський про спроби РФ прорвати оборону ЗС України на півночі Харківської області

Зеленський обговорив із Сирським оборону та зміцнення позицій на Харківщині

Новий пакет військової допомоги США включає боєприпаси, "Хаймарси", "Бредлі" і БТР

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА