13:16 17.10.2018

Керівник САП критикує НАБУ за відсутність результату у справі ПриватБанку

2 хв читати
Керівник САП критикує НАБУ за відсутність результату у справі ПриватБанку

Керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) Назар Холодницький критикує Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) за відсутність результату у справі ПриватБанку.

"Справа ПриватБанку - розслідується півтора року. Я хочу бачити результат. Але не бачу. Хоча там - 68 детективів НАБУ в групі. Що вони роблять - не знаю. Вказівки прокурора, які були дані ще в лютому, досі не виконані детективами. Станом на зараз я не знаю, хто винен у цій справі. Або Нацбанк, або колишні акціонери?", - сказав Н.Холодницький в інтерв'ю газеті "Голос України" у середу.

За його словами, доказову базу у справі ПриватБанку ще не зібрано.

"Потрібно зібрати доказову базу. І основне питання - куди поділися гроші, які були виділені НБУ для рефінансування? Рух коштів, куди пішли, де розчинилися. Для цього потрібно залучати експертів, сидіти день і ніч лише над цією справою. А у нас півтора року - лише видимість роботи", - сказав Н.Холодницький.

Уряд України за пропозицією НБУ і акціонерів ПриватБанку, найбільшими з яких на той момент були Ігор Коломойський і Геннадій Боголюбов, 18 грудня 2016 року ухвалив рішення про націоналізацію цієї найбільшої на українському ринку фінустанови.

Як повідомлялося, залучена владою України в 2017 році компанія Kroll за підсумками форензик аудиту ПриватБанку підтвердила, що фінустанова до її націоналізації наприкінці 2016 року була об'єктом масштабних і скоординованих шахрайських дій, що призвело до збитків мінімум у $5,5 млрд.

ПриватБанк у грудні 2017 року подав позов до Високого суду Лондона проти колишніх власників банку І. Коломойського, Г. Боголюбова, а також компаній Teamtrend Ltd., Trade Point Agro Ltd., Collyer Ltd., Rossyan Investing Corp., Milbert Ventures Inc. і ZAO Ukrtransitservice Ltd., які імовірно їм належать або перебувають під їхнім контролем.

Позивач домігся, що суд як запобіжний захід видав наказ про всесвітній арешт активів екс-власників банку і зазначених шести компаній на суму понад $2,5 млрд.

Коломойський прогнозує, що розгляд Високим судом Лондона справи по суті відбудеться не раніше 2020 року.

Раніше всі компанії-відповідачі фігурували в постановах Печерського райсуду Києва від 29 липня 2016 року, згідно з якими передбачається арешт низки рахунків у кіпрській філії ПриватБанку в рамках розслідування про заволодіння кредитами рефінансування Національного банку України (НБУ) на суму 19 млрд грн.

Згідно з даними НБУ, на 1 червня 2018 року Приватбанк за розміром чистих активів посідав 1-е місце (258,376 млрд грн) серед 84 банків, що діяли в країні.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Двоє загиблих, ще четверо поранених на Донеччині за минулий день через обстріли

На Харківщині за добу загинув мирний житель, ще десятеро постраждали в результаті ворожих обстрілів - Синєгубов

Зеленський напередодні в Києві провів зустріч із главою МЗС Великої Британії Камероном

У Херсонській області за добу під російськими обстрілами опинилися 14 населених пунктів, поранено одного жителя

ЗС України за добу ліквідували 1270 окупантів і 58 артилерійських систем противника - Генштаб

Сили оборони за добу завдали авіаударів по 11 районах скупчення військ РФ

За добу відбулося 134 бойові зіткнення, на авдіївському напрямку ЗС України відбили 50 атак

Війська РФ за добу здійснили три ракетних і 70 авіаударів, а також понад 100 обстрілів із РСЗВ

Окупанти за добу 349 разів ударили по Запорізькій області, є руйнування

Туреччина підтвердила припинення всієї торгівлі з Ізраїлем через війну в Секторі Гази

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА