11:02 06.09.2018

В Україні зростає кількість прихильників створення помісної автокефальної православної церкви

2 хв читати
В Україні зростає кількість прихильників створення помісної автокефальної православної церкви

Понад третина опитаних українських громадян (35%) підтримують створення в Україні помісної автокефальної православної церкви, не підтримують - 19%, 33,5% відповіли, що їх це не цікавить, а 12% вагалися з відповіддю.

Такі дані соцопитування оприлюднив у четвер Центр Разумкова.

У травні 2018 р. підтримку автокефалії висловлювали 31% опитаних, не підтримували 20%, зазначають соціологи.

Загальнонаціональне опитування населення України провела соціологічна служба Центру Разумкова спільно з Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва з 16 до 22 серпня 2018 у всіх регіонах України за винятком Криму й окупованих територій Донецької та Луганської областей. Опитано 2019 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Під час опитування серед тих, хто вважає себе православним, 41% підтримують створення помісної автокефальної православної церкви, не підтримують - 21%.

Найбільш висока підтримка серед вірних Українській православній церкві Київського патріархату (відповідно 61% і 11%), тоді як серед вірян Української православної церкви (Московського патріархату) позитивно ставляться до цього 27%, а 42% - не підтримують. Греко-католики частіше висловлювали позитивне ставлення до створення помісної автокефальної православної церкви, ніж негативне (відповідно 40% і 19%), хоча серед них досить багато (42%) тих, кого це не цікавить або вони не визначилися у ставленні до цього питання.

Переважна більшість тих, хто не відносить себе до жодного з віросповідань (84,5%) і тих, які вважають себе «просто християнами» (74%), а також більше половини тих, хто відповів, що вони «просто православні» (без віднесення себе до однієї конкретної православної церкви) (56%) або відповідали, що їх це не цікавить, або не змогли дати відповідь.

Частка тих, хто підтримує створення помісної автокефальної православної церкви, перевищує тих, хто це не підтримує, в Західному регіоні (відповідно 60,5% і 12%) та Центральному регіоні (відповідно 41% і 15%). У Східному регіоні, навпаки, більше тих, хто це не підтримує (відповідно 14% і 32%), тоді як у Південному регіоні їхні частки статистично значуще не відрізняються (відповідно 16% і 18%). У Східному та Південному регіонах більшість громадян або не цікавляться цією проблемою, або не визначилися (такі становлять 54% на Сході та 66% на Півдні).

Соціологи застосовують наступний розподіл областей за регіонами: Захід - Волинська, Закарпатська, Івано-Франківська, Львівська, Рівненська, Тернопільська, Чернівецька області; Центр - Київ, Вінницька, Житомирська, Київська, Кіровоградська, Полтавська, Сумська, Хмельницька, Черкаська, Чернігівська області; Південь - Миколаївська, Одеська, Херсонська області; Схід - Донецька, Дніпропетровська, Запорізька, Луганська, Харківська області.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА