08:47 27.06.2018

Прем'єр Греції зажадав від Великої Британії повернути мармур Парфенона

2 хв читати

Прем'єр-міністр Греції Алексіс Ціпрас на зустрічі зі своєю британською колегою Терезою Мей в Лондоні зажадав від Великої Британії повернути Афінам мармур Парфенона - елементи та скульптури із зібрання давньогрецького мистецтва, головним чином з Афінського акрополя, які були привезені до Великої Британії в XIX столітті і тепер зберігаються в британському музеї. Про це Ціпрас, як передає грецьке видання Ekathimerini, заявив на прес-конференції за підсумками переговорів з Мей.

Ця проблема, як зазначив під час брифінгу прем'єр-міністр Греції, має для його країни певний моральний аспект. "Мармур (Парфенона) належить світовій культурній спадщині, але природне місце знаходження цих культурних цінностей - в Парфеноні (на Акрополі в Афінах)", - пояснив Ціпрас. Мей під час свого виступу цю тему коментувати не стала. Під час зустрічі, як підкреслили обидва прем'єр-міністра, сторони обговорили економічні питання і перспективи британських інвестицій в Грецію.

Мармур Парфенона (або мармури Елгіна) - елементи храму на акрополі, який був побудований в Афінах в період розквіту Греції в V столітті до н.е. Скульптури, плити з орнаментами і низка інших фрагментів з фронтонів Парфенона були вивезені з Греції британським дипломатом, послом в Османській Імперії лордом Томасом Брюсом Елгіном в 1802 році. Він тоді, згідно зі збереженими даними, отримав у грецької влади дозвіл взяти з Акрополя "деякі уламки каміння з написами і фігурами".

У Лондоні після цього виявилося фактично близько 50% всіх мармурових прикрас грецького храму. Наразі всі вони зберігаються в Британському музеї в столиці Англії.

Афіни не вперше вимагають від британської влади повернути культурні надбання, проте Лондон їм в цьому відмовляє, стверджуючи, що всі дії лорда Елгіна, який перевіз цінності до Великої Британії були законними для того часу.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Евакуйовано вже понад 2,5 тис. осіб із населених пунктів на півночі Харківщини, які постійно обстрілюють, - Синєгубов

"Сіра зона" на півночі Харківщини не збільшилася, відбуваються активні бої - Синєгубов

EBU дискваліфікувала учасника "Євробачення-2024" від Нідерландів

Форум "Інклюзивне відновлення громад" відбувся в Києві

Жителям прикордоння на Сумщині рекомендують утриматися від відвідування кладовищ

Росіяни скинули КАБи на Херсонську область, є загиблий

Ворог посилив наступальні дії на авдіївському, куп'янському, бахмутському напрямках, широкомасштабного наступу на півночі Харківщини немає - ОСУВ "Хортиця"

У неділю в Україні невеликий дощ прогнозується лише в північних областях

СБУ оголосила набір до ЦСО "А"

Російська армія демонструє нездатність застосовувати боєприпаси по намічених цілях - британська розвідка

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА