19:45 31.05.2018

Головний прокурор Грузії подав у відставку на тлі протестів через вбивство школярів

2 хв читати
Головний прокурор Грузії подав у відставку на тлі протестів через вбивство школярів

Головний прокурор Грузії Іраклій Шотадзе в четвер увечері заявив про свою відставку в зв'язку з резонансним вбивством у грудні 2017 року двох підлітків у Тбілісі.

"Сьогодні я покидаю посаду, однак упевнений, що правосуддя у цій справі буде встановлене", - наводить слова Шотадзе прес-служба Головної прокуратури Грузії.

Заява Шотадзе послідувала на тлі масових протестів біля будівлі Головної прокуратури Грузії через рішення суду, який не знайшов винних в убивстві одного з двох старшокласників в грудні 2017 року під час масової бійки в Тбілісі.

Вбивство двох школярів - Левана Дадунашвілі і Давида Саларідзе - відбулося в Тбілісі 1 грудня 2017 року. За даними прокуратури, підлітки загинули від ножових поранень під час масової бійки старшокласників двох тбіліських шкіл. Були затримані двоє учасників бійки, їм пред'явили звинувачення у вбивстві Дадунашвілі і Саларідзе. Слідство встановило, що обидва вбивства були скоєні двома ножами, що належали двом затриманим.

Однак у четвер Тбіліський міський суд не встановив факту вбивства затриманими Саларідзе, який отримав 12 колотих ран. Замість цього суд обвинуватив їх у спробі здійснення вбивства Саларідзе. При цьому суд визнав затриманих винними у вбивстві Дадунашвілі. Представник прокуратури висловив незгоду з рішенням суду, заявивши, що саме двоє затриманих скоїли вбивство обох загиблих Дадунашвілі і Саларідзе.

Обурений рішенням суду батько убитого Заза Саларідзе з суду попрямував до будівлі прокуратури і звідти через ЗМІ закликав усіх, чиї права були порушені правоохоронними органами, зібратися на акцію протесту біля будівлі прокуратури. Заклик був підтриманий, і в ці години біля прокуратури зібралися близько 2 тис. чоловік. Число учасників акції збільшується.

"Слідство тривало шість місяців, але сьогодні за вердиктом суду вбивці мого сина не встановлені. А все тому, що вбивцями є сини впливових людей, яких покриває прокуратура", - заявив журналістам Саларідзе.

Кілька годин тому Головний прокурор Грузії Іраклій Шотадзе зробив спеціальну заяву про те, що до розслідування обставин вбивства двох підлітків будуть підключені авторитетні слідчі з Великої Британії, Ізраїлю та США. Однак його заява не вплинула на учасників акції, які вимагають його негайної відставки.

У свою чергу парламент Грузії в четвер на пленарному засіданні підтримав ініціативу опозиції щодо створення тимчасової парламентської слідчої комісії з вивчення фактів вбивства двох старшокласників 1 грудня 2017 року Тбілісі. Представники парламентської опозиції заявили журналістам, що їх ініціатива була підтримана парламентською більшістю під тиском багатотисячної акції протесту біля будівлі Головної прокуратури, яка триває зараз.

Акції солідарності з батьком вбитого Саларідзе проводяться в ці години і в інших містах Грузії.
 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА