20:52 19.04.2018

Українці ще погано розуміють суть конституційної скарги і "скаржаться на все", аж до сусідів

2 хв читати
Українці ще погано розуміють суть конституційної скарги і "скаржаться на все", аж до сусідів

Конституційний суд України прийняв понад сотню рішень з відкриття виробництв по конституційній скарзі або відмові, поки ще люди погано розуміють суть скарги і "скаржаться на все", відзначає глава суду Станіслав Шевчук.

"З жовтня 2016 року до КС надійшло близько 550 конституційних скарг ... здебільшого з них -75% - відмовив секретаріат через недотримання вимог форми. Інші передані нам у колегії", - розповів він у четвер увечері в форматі відкритої зустрічі в Києві.

За словами глави КС, наразі сформовані колегії. "І вже є 125 рішень колегій щодо відмови або відкриття (провадження за скаргою ІФ)", - поінформував він.

При цьому С.Шевчук звернув увагу на те, що відмова відкрити провадження за скаргою насамперед пов'язана з тим, що люди ще погано розуміють суть конституційної скарги як такої.

Він пояснив, що в першу чергу в конституційній скарзі має бути зазначено, яке саме конституційне право порушується. "А скаржаться на все: і на сусіда, і на Верховний суд", - додав глава КС.

При цьому С.Шевчук нагадав, що конституційна скарга - це за своєю суттю "скарга на державу", зокрема, на конкретні закони, які, на думку заявника, порушують будь-яку статтю Конституції України.

Разом з тим, за словами глави КС, поки це тільки перша "хвиля" конституційних скарг, а коли буде друга "хвиля" подання скарг, то вони вже будуть подаватися більш коректно по суті і по формі.

Відповідаючи на питання про те, коли варто очікувати рішень за конституційними скаргами, С.Шевчук сказав: "Думаю, в цьому році будуть може, навіть до літа".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Помаранчева лихоманка: у Нідерландах відсвяткували день народження короля

Король Чарльз ІІІ повернеться до виконання державних обов'язків наступного тижня

У КИЇВСЬКІЙ ОБЛАСТІ ПРАЦЮЮТЬ СИЛИ ПВО! ЗАФІКСОВАНО РУХ ВОРОЖИХ БПЛА - ОВА

Війська РФ за минулий день обстріляли 11 громад Сумської області

На півдні України знищено три розвідувальні та один ударний БПЛА

Росіяни п’ять разів обстріляли Нікополь зі ствольної артилерії

Данія має намір посилити фінансову допомогу оборонній промисловості України

Основна мішень нічного ракетного обстрілу РФ - енергетика, включно з об'єктами для транзиту газу

Шмигаль під час поїздки до Волинської та Львівської областей ознайомився з ходом будівництва другого рівня захисту на енергетичних об'єктах

Українська авіація завдала 16 ударів по районах зосередження противника

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА