20:21 04.04.2018

Голова Держприкордонслужби України змалював омбудсмену ситуацію із судном "Норд" і запевнив, що екіпаж забезпечений усім необхідним

2 хв читати
Голова Держприкордонслужби України змалював омбудсмену ситуацію із судном "Норд" і запевнив, що екіпаж забезпечений усім необхідним

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова провела зустріч із керівником Державної прикордонної служби Петром Цигикалом щодо ситуації, яка склалася навколо затриманого українськими прикордонниками судна "Норд".

"Станом на 4 квітня на судно "Норд" накладено арешт. Члени команди перебувають у статусі не пропущених через державний кордон України. Водночас українська сторона докладає усіх зусиль, аби забезпечити екіпаж усім необхідним. Зокрема, судно "Норд" підключено до промислового електроживлення Бердянського МТП, забезпечено доступ адвокатів до членів команди та право на захист екіпажу, а також надано продукти харчування, медикаменти та інші необхідні речі", - повідомляє в середу секретаріат омбудсмена.

При цьому П.Цигикал зазначив, що за результатами перевірки судна було виявлено факти порушення капітаном і членами команди порядку в'їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї, а також незаконне ведення рибного промислу в акваторії Азовського моря.

"Крім того, капітан судна "Норд" і члени команди надали для перевірки недійсні суднові (вантажні) та паспортні документи, видані органами на тимчасово окупованій території, діяльність яких є незаконною", - йдеться в повідомленні.

Також П.Цигикал зазначив, що судно "Норд" є українським (порт реєстрації - Керч), і члени команди, попередньо, також є громадянами України, а тому доступ до нього посадових осіб російських дипломатичних установ не передбачений, адже норми Консульської конвенції між Україною і Російською Федерацією від 15 січня 1993 року, на які посилається російська сторона, можуть застосовуватися до міждержавних відносин стосовно суден виключно акредитуючої держави.

Як запевнив Л.Денісову П.Цигикал, українська сторона в ситуації з судном "Норд" і надалі робитиме все можливе, щоб забезпечити дотримання гарантованих прав і свобод для екіпажу судна, а також неухильно виконуватиме вимоги вітчизняного та міжнародного законодавства в контексті незаконно анексованої території півострова Крим.

Раніше омбудсмен надсилала звернення до керівника Державної прикордонної служби та керівника Державної міграційної служби України Максима Соколюка з проханням дати пояснення щодо ситуації, яка склалася навколо затриманого українськими прикордонниками судна "Норд".

Як повідомлялося, Державна прикордонна служба України затримала російський сейнер із десятьма громадянами РФ на борту в неділю, 25 березня. Наразі моряки перебувають у порту Бердянська (Запорізька область), їм заборонено залишати судно.

Капітану судна В.Горбенку інкримінують ст. 332-1 Кримінального кодексу України (порушення порядку в'їзду/виїзду на окуповану територію України з метою заподіяння шкоди інтересам країни), що передбачає обмеження волі терміном до трьох років або позбавлення волі на той самий термін.

Іншим членам екіпажу інкримінують ч. 2 ст. 204 КпАП України (незаконний перетин кордону), санкція - штраф від 100 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або до 15 діб адміністративного арешту.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ракетний удар росіян пошкодив об'єкти енергосистеми в трьох областях - "Укренерго"

Двоє постраждалих у ДТП за участю голови Броварської райадміністрації у важкому стані, дитина з мамою в середньому - голова обладміністрації

Дрони СБУ завдали ударів по військовому аеродрому і двом НПЗ у Краснодарському краї - джерело

У Криворізькому районі двоє постраждалих від ракетного удару - обладміністрація

У США деякі високопосадовці відновили обговорення можливості замороження війни в Україні - ISW

Фон Крамон побоюється, що в разі посилення після виборів в Європарламенті позиції радикалів підтримка Україні може ослабнути

Депутат Європарламенту фон Крамон: Україні потрібно включити опозицію у виконавчі органи влади

Окупанти обстріляли за добу 4 міста і 26 прикордонних сіл у Сумській і Чернігівській областях, 2 людини загинули, 4 постраждали - ОК "Північ"

Окупанти атакували вночі 4 ТЕС в Україні, є постраждалі - ДТЕК

Окупанти обстріляли за добу 14 населених пунктів у Херсонській області, 1 житель загинув, 8 поранено - обладміністрація

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА