06:55 06.03.2018

Обмінений в 2010р на Анну Чапмен і її товаришів екс-полковник ГРУ Скрипаль госпіталізований в Британії з отруєнням

4 хв читати
Обмінений в 2010р на Анну Чапмен і її товаришів екс-полковник ГРУ Скрипаль госпіталізований в Британії з отруєнням

Чоловік, який постраждав унаслідок впливу невідомої отруйної речовини в торговому центрі британського міста Солсбері, ймовірно, є колишнім розвідником з Росії, передає в понеділок телерадіокорпорація Бі-бі-сі.

За даними Бі-бі-сі, йдеться про екс-полковника ГРУ - 66-річного Сергія Скрипаля.

Напередодні співробітники місцевої поліції оголосили, що в одному з торгових центрів міста Солсбері постраждали двоє людей - чоловік і жінка - через взаємодію з невідомою небезпечною речовиною. Постраждалі були доставлені в найближчу лікарню. На них не було видимих ​​травм, повідомляє поліція Солсбері.

"Учора близько 16.15 ми прийняли дзвінок від людини, стурбованої станом двох людей. Двоє людей - чоловік у віці близько 60 років і жінка у віці близько 30 років лежали без свідомості на лавочці в The Maltings (торговий центр - ІФ) в Солсбері", - йдеться в повідомленні поліції в Twitter.

Поліція Солсбері зазначає, що чоловік і жінка, ймовірно, були знайомі. У своїх повідомленнях поліція не називає імен постраждалих.

За повідомленням британських ЗМІ, один з очевидців стверджує, що постраждалі сиділи на лавці. Причому жінка "притулилася до чоловіка, і здавалося, що вона, можливо, втратила свідомість. За словами співрозмовника журналістів, чоловік, в свою чергу "робив якісь дивні рухи руками, дивлячись при цьому вгору".

Інший очевидець зазначив, що чоловік і жінка виглядали так, ніби вони прийняли "щось дуже сильне".

Бі-бі-сі з посиланням на свідків повідомляє, що місце інциденту в неділю оточили, там працювали люди в захисних костюмах.

Стан здоров'я С.Скрипаля, як і його супутниці, оцінюється як критичний.

Інших подробиць інциденту не наводиться.

Газета "Дейлі телеграф", в свою чергу, пише, що пара могла отруїтися "потужним синтетичним наркотиком Фентанил".

С.Скрипаль відбув в Росії термін ув'язнення за звинуваченням у шпигунстві на користь Британії і в 2010 році був помилуваний президентом РФ. Наразі чоловік знаходиться на території Великої Британії, де йому було надано притулок.

Як повідомлялося, в 2006 році Московський окружний військовий суд (МОВС) засудив полковника спецслужб Росії Сергія Скрипаля до 13 років позбавлення волі. Суд визнав його винним за статтею 275 КК РФ - державна зрада у формі шпигунства. С.Скрипаль був визнаний винним у видачі державної таємниці іноземній державі. Додатковим покаранням С.Скрипалю суд призначив позбавлення військового звання і нагород.

У ФСБ Росії повідомляли, що С.Скрипаль працював на користь спецслужб Великої Британії. Його співпраця з англійською розвідкою СІС була припинена ФСБ Росії в грудні 2004 року. За інформацією ФСБ, С.Скрипаль під час проходження військової служби в Збройних силах РФ з середини 1990-х років був завербований англійською розвідкою, якій передавав відомості, що становлять державну таємницю. Незважаючи на звільнення в кінці 1999 року з військової служби, С.Скрипаль продовжував співпрацювати з англійською розвідкою, проводячи з її представниками зустрічі за кордоном. "Секретні відомості, які С.Скрипаль передавав англійцям після звільнення з військової служби, він здобував через колишніх товаришів по службі. Своїми діями шпигун завдав істотної шкоди обороноздатності і безпеці держави", - повідомляв представник ФСБ.

У червні 2010 року американська влада заарештувала десятьох російських агентів за підозрою в шпигунстві. Незабаром після арешту їх обміняли на вченого Ігоря Сутягіна і колишніх співробітників спецслужб Сергія Скрипаля, Олександра Запорізького і Геннадія Василенка, засуджених в Росії за шпигунство. Обмін відбувся в аеропорту Відня. Фігурантами шпигунського скандалу стали Анна Чапман, Річард і Синтія Мерфі, Хуан Лазаро, Майкл Зотоллі, Патрісія Міллз та ін, затримані владою США як незареєстровані агенти, які працювали на користь Росії.

Тим часом в листопаді 2006 року в Лондоні загинув від отруєння екс-співробітник ФСБ Олександр Литвиненко, який отримав 2000 року притулок у Великій Британії. Після смерті в його організмі був виявлений радіоактивний елемент полоній-210.

У січні 2016 року в Лондоні була оприлюднена доповідь британського судового слідчого Роберта Оуена, у якій йшлося, що в Великій Британії винуватцями смерті О.Литвиненка вважають бізнесмена Дмитра Ковтуна і депутата Держдуми шостого і сьомого скликань Андрія Лугового, які зустрічалися з О.Литвиненком за три тижні до його смерті. Крім того, з опублікованого документа випливало, що операція з ліквідації О.Литвиненка, ймовірно, була проведена за згодою російського керівництва. Прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков згодом назвав доповідь Лондона у справі про загибель О.Литвиненка квазірозслідуванням, яке здатне погіршити російсько-британські відносини.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Сирський дві доби провів на покровському та курахівському напрямках, ухвалив рішення щодо посилення оборони резервами

ДТЕК за тиждень відновив електропостачання у трьох областях для 112 тис. абонентів

На місці пожежі в Кропивницькому виявлено тіло одного загиблого - голова ОВА

Стано: Боррель проти участі представників ЄС у церемонії інавгурації Путіна

У Кропивницькому пожежа на підприємстві, інформація про постраждалих уточнюється - ДСНС

В Україні очікуються нічні заморозки на поверхні ґрунту

ГУР про скупчення РФ угруповання військ на північному напрямку: Все відомо, опрацьовуються необхідні дії та рішення з боку України

Фон дер Ляєн за підсумками зустрічі з Макроном і Цзіньпінем: Сподіваємося, що Китай використає свій вплив на Росію, щоб покласти край війні

У Києві станція метро "Поштова площа" працює у звичайному режимі, ризиків підтоплення немає - КМДА

ГУР про навчання РФ: Ядерний шантаж - стабільна практика режиму Путіна

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА