19:32 08.02.2018

Київ вимагає пропустити українських або іноземних лікарів до утримуваного в РФ Павла Гриба

2 хв читати
Київ вимагає пропустити українських або іноземних лікарів до утримуваного в РФ Павла Гриба

Міністерство закордонних справ України висловлює рішучий протест у зв'язку з черговою відмовою РФ допустити українських лікарів до незаконно утримуваного громадянина України Павла Гриба, а також з ігноруванням численних звернень Генерального консульства України в Ростові-на-Дону щодо отримання актуальної інформації про стан його здоров'я.

"Погіршення стану здоров’я Павла Гриба в закладі тримання та ненадання медичної допомоги розцінюємо як форму тиску на нього задля одержання необхідних слідству свідчень. Такі дії демонструють ігнорування російською стороною не тільки рішення Європейського суду з прав людини №ECHR-LE2.3R від 6 жовтня 2017 року, а й основоположних прав людини", - йдеться в коментарі, розміщеному на офіційному сайті українського зовнішньополітичного відомства в четвер.

У МЗС вимагають негайно допустити українських або іноземних лікарів до П.Гриба для оцінки стану його здоров'я і надання необхідних медичних рекомендацій.

У відомстві також закликали міжнародних партнерів України посилити дипломатичний тиск на РФ і виступити на захист життя, безпеки та прав громадян України, незаконно утримуваних на території РФ.

Як повідомлялося, 28 серпня 2017 року колишній співробітник Державної прикордонної служби України Ігор Гриб заявив, що спецслужби РФ викрали його 19-річного сина Павла під час відвідування Білорусі, куди той поїхав 24 серпня (до Гомеля) на зустріч із дівчиною, з якою познайомився і спілкувався лише в соціальних мережах. За домовленістю, Павло мав повернутися того самого дня. Коли наступного дня він не повернувся, І.Гриб поїхав до Гомеля на його пошуки.

За його словами, на території Білорусі він з'ясував, що Павло перебуває в розшуку за ст. 205 Кримінального кодексу РФ (терористичний акт), ініціатором розшуку є ФСБ РФ у Краснодарському краї в Сочі.

7 вересня стало відомо, що П.Гриб перебуває в слідчому ізоляторі на території РФ, у Краснодарі. Термін його утримання під вартою продовжено до 4 березня 2018 року.

1 лютого 2018 року І.Гриб повідомив про незадовільний стан здоров'я сина й відсутність необхідної медичної допомоги. За його словами, професійних медичних фахівців із хвороби Павла в Краснодарі немає, і ніхто не зможе надати необхідну медичну допомогу.

Він також повідомив, що 1 лютого відбулося засідання Краснодарського крайового суду з розгляду апеляції на запобіжний захід, причому адвокат дізналася про засідання випадково. "1 лютого, з порушенням усіх термінів, відбулося засідання Краснодарського крайового суду з розгляду апеляції на запобіжний захід утримання Павла. Адвокат про судове засідання випадково дізналася за добу. Все було зроблено так, щоб батьки не встигли приїхати", - уточнив І.Гриб.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Шмигаль про розблокування вантажопотоку на українсько-польському кордоні: сподіваємося, ми перегорнули цю сторінку у відносинах із Польщею

Керівника угруповання з переправлення ухилянтів за кордон екстрадовано з Болгарії

Київ передав бійцям 3 штурмової бригади 20 нових пікапів Toyota Hilux - Кличко

Латвія передасть Україні новий пакет військової допомоги, який допоможе поліпшити ППО - прем'єр

У Києві відкрили перший центр рекрутингу української армії

Кабмін виділив додаткові 15,5 млрд грн для закупівлі дронів - Шмигаль

Житлову субсидію на неопалювальний сезон для більшості українців буде перепризначено автоматично - Мінсоцполітики

Країни G7 знижуватимуть залежність від Росії в галузі атомної енергії - заява

Між станціями метро "Деміївська" та "Либідська" розпочався демонтаж залізобетонних тюбінгів - КП "Київський метрополітен"

Суд дозволив зняти з митрополита Павла електронний браслет, але не відлучатися з місця проживання

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА