09:42 21.11.2017

Воїни Десантно-штурмових військ ЗСУ змінили блакитні берети на темно-бордові

4 хв читати
Воїни Десантно-штурмових військ ЗСУ змінили блакитні берети на темно-бордові

Бійці Десантно-штурмових військ Збройних сил України змінили свої головні убори на берети темно-бордового кольору.

"Відтепер моїм рішенням кольором українського десанту стає темно-бордовий. Це колір крові десантників, пролитої в боях за Україну", - заявив президент України Петро Порошенко під час урочистостей з нагоди Дня десантника на Михайлівській площі в центрі Києва у вівторок уранці.

Він наголосив, що берети саме такого кольору використовують 59 країн світу, 19 з яких - країни-члени НАТО.

"Таким чином ми вводимо ще один стандарт Північноатлантичного альянсу до братерства з яким я маю твердий намір привести Україну", - сказав він, після чого відбулася церемонія із заміни блакитних беретів на темно-бордові.

Як повідомлялося, 5 листопада 2017 року командування 79-ї десантно-штурмової бригади повідомило, що в поточному місяці Високомобільні десантні війська Збройних сил України (ВДВ ЗСУ) змінюють назву на Десантно-штурмові війська.

"Певні зміни будуть і в елементах форми одягу, і атрибутики, проте головна місія десантників - бути у всьому першими, бути кращими, бути на вістрі подій і виконувати найскладніші завдання - все це залишається актуальним для "крилатих піхотинців", - йдеться в повідомленні, розміщеному на сторінці бригади у Facebook у неділю.

Командувач високомобільних десантних військ ЗСУ Михайло Забродський зазначив, що змінюються цілі та принципи застосування таких підрозділів, а також форма, "яка головним чином буде схожа на традиції таких підрозділів більшості країн світу".

"Берети і тільняшки кольору неба для десантників всіх поколінь залишаться святинею, символом причетності до славного десантного братства. Це - історія, традиції, яких ніхто не забуває і ніхто не заперечує. Але вже незабаром десантники сучасного періоду розвитку ЗСУ, воїни оновлених десантно-штурмових військ, нове покоління захисників України будуть іншими", - зазначив М.Забродський.

Раніше командування ВДВ ЗСУ оприлюднило ініціативу зі зміни кольору використовуваних бійцями цього роду військ головних уборів - беретів - з блакитного на темно-бордовий, а також роз'яснило значення використовуваної на уніформі символіки.

"Нові традиції: З поваги до перемог українських десантників в нинішній російсько-українській війні, їм запропоновано використовувати берет як єдиний повсякденний і парадний головний убір. Від солдата і до генерала армії. Не кашкет, а берет кольору крові, пролитої в боях за державний суверенітет, територіальну цілісність і політичну волю України", - зазначалося в повідомленні.

В інформації зазначається, що на сьогодні 59 країн світу з тих, де десантні підрозділи не є одночасно силами спеціальних операцій, зокрема 19 країн-членів НАТО, використовують темно-бордовий берет. "Лише 7 (!) країн світу використовують для своїх десантних підрозділів блакитний колір. Це Росія і країни, до останнього часу від неї залежні: Таджикистан, Казахстан, Киргизія, Вірменія, Білорусь, Україна. Болгарія (єдиний виняток - країна не екс-СРСР ) використовує блакитний берет для підрозділу спеціальних сил. Для всього світу блакитний берет є символом міжнародних сил з підтримки миру, які створюються за рішенням Організації Об'єднаних Націй", - йдеться в повідомленні.

Крім цього, розповідаючи про особливості уніформи сучасних ВДВ ЗСУ, в Командуванні роду військ зазначили, що знак на береті зображує купол парашута, як символ десантних підрозділів у всьому світі.

На емблемі ВДВ ЗСУ це меч з полум'яним (хвилястим) лезом вістрям вниз, що символізує удар з небес по землі і є символом того, що десантників веде в бій їхній покровитель.

8 листопада науковий консультант робочої групи з брендування десантно-штурмових військ Василь Павлов повідомив, що, починаючи з цього року, свій професійний день українські десантники відзначатимуть 21 листопада, а не 2 серпня, як було ще за радянських часів.

Він пояснив, що дата Дня ВДВ 2 серпня - це дата першого стрибка парашутистів у Московському військовому окрузі. Тобто це сталося в Радянському Союзі. "Це був легендарний чоловік, десантник №1 - Леонід Минов. Це була людина, яка привезла ідею повітряно-десантних військ до Радянського Союзу. До українського десанту ця дата не має жодного відношення. На сьогодні прийнято рішення пов'язати свято новостворених десантно-штурмових військ з їхнім небесним покровителем - Святим Михаїлом, генералом небесного воїнства, тим святим, який у Судний день поведе війська світла на бій з військами темряви в битві під Армагеддоном", - розповів науковий консультант.

Він висловив переконання, що питання зміни дати святкування Дня десантника у України - це проблема часу, і "згодом десантники складуть власну міфологію цього покровителя і вплетуть його в історію".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА