15:01 14.11.2017

Поліція відкрила кримінальну справу щодо інциденту з угорським прапором у Береговому

3 хв читати
Поліція відкрила кримінальну справу щодо інциденту з угорським прапором у Береговому

Правоохоронці у Закарпатській області відкрили кримінальне провадження за фактом хуліганських дій учасників ходи в Береговому, які намагалися зняти угорський національний прапор, при цьому в поліції не підтверджують спроби його спалити.

Як повідомляє прес-служба Закарпатської обласної державної адміністрації у вівторок, провадження відкрито за ст. 296 Кримінального кодексу "хуліганство" (грубе порушення громадського порядку з мотивів явної неповаги до суспільства, що супроводжується особливою зухвалістю чи винятковим цинізмом).

Поліція встановлює всіх осіб, які брали участь у провокації, тривають слідчі дії.

За інформацією облдержадміністрації, минулої неділі група осіб, більшість з яких приїхала на Закарпаття із сусідніх областей України, влаштувала в Береговому ходу, під час якого проголошувалися ксенофобські гасла.

"Учасники ходи зняли прапор Угорщини з будівлі міської ради, а потім і з будівель сільських рад Яноші та с.Гать Берегівського району, де компактно проживає угорська громада", - йдеться в повідомленні облдержадміністарції.

"Хочу наголосити, що над прапором ніхто ніяк не знущався, тобто з ним нічого не зробили. Його зняли та одразу передали працівникам поліції", - заявила в ефірі телеканалу "112. Україна" представник прес-служби Закарпатської поліції Тетяна Щеголева.

При цьому глава Закарпатської обласної державної адміністрації Геннадій Москаль в ефірі того ж каналу наголосив, що йдеться не про державний прапор Угорщини, а національний прапор. "Угорський прапор висить у державних установах Угорщини, а це національна символіка, яка, згідно з українським законодавством, дозволена до використання в місцях компактного проживання угорців, разом із українським прапором може висіти національний прапор. Він абсолютно не є один в один з державним прапором", - сказав глава області, зазначивши, що національна символіка дозволена міжнародними, зобов'язаннями, які взяла на себе Україна, а також українськими законами.

Водночас раніше ЗМІ повідомили, що в м.Берегове Закарпатської області 12 листопада близько 50 активістів партії "Свобода" зняли прапор Угорщини з будівлі міської ради та "намагалися його підпалити". Їм завадила поліція, яка відібрала у них прапор і повернула назад.

Голова Закарпатської ОДА Г. Москаль засудив дії радикалів, назвав незрозумілою позицію поліції, "яка пасивно спостерігала за провокацією в Береговому. "Купка маргіналів своєю провокаційною поведінкою намагається посварити два наші народи", - процитувала Г.Москаля його прес-служба. Він зазначив, що акція в Береговому, що відбулася в неділю, показала, що "праві діють в одному ключі з російськими спецслужбами", які намагаються на багатонаціональному ґрунті "розхитати ситуацію в Закарпатській області". Він також заявив, що політичні сили, які влаштували провокацію в м.Береговому, не мають підтримки на Закарпатті, а більшість учасників акції приїхали з сусідніх областей.

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто очікує розслідування інциденту з угорським прапором. Як повідомило угорське видання Hirado.hu, на прес-конференції міністр заявив, що ув зв'язку з тим, що сталося, вони звернулися до посла України в Будапешті. Глава МЗС наголосив, що в розвиненій європейській країні такі випадки є неприпустимими.

"Злочинці мають бути затримані і притягнуті до судової відповідальності якомога швидше", - сказав П.Сіярто.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА