16:39 01.10.2017

Набуло чинності збільшення безмитних квот на постачання до ЄС низки найменувань сільгосппродукції

3 хв читати
Набуло чинності збільшення безмитних квот на постачання до ЄС низки найменувань сільгосппродукції

Президент України Петро Порошенко повідомив про набуття з 1 жовтня чинності збільшення безмитних квот на постачання в ЄС української сільськогосподарської продукції.

"Відсьогодні вступають у дію автономні торговельні преференції для України, які є додатковими до Угоди про зону вільної торгівлі з ЄС. Це означає збільшення обсягів сільськогосподарської продукції, яку Україна може експортувати до ЄС без сплати мита впродовж трьох років", – написав П.Порошенко на своїй сторінці в соцмережі Facebook у неділю.

При цьому він навів інфографіку, згідно з якою початкова безмитна квота на постачання меду в ЄС збільшена з 5 тис. додатково на 2,5 тис. тонн на рік, круп і обробленого зерна – з 6,3 тис. додатково на 7,8 тис. тонн, на виноградний і яблучний соки – з 10 тис. додатково на 500 тонн. Квоти на постачання вівса збільшено з 4 тис. тонн ще на 4 тис., кукурудзи – з 400 тис. тонн додатково на 625 тис. тонн, ячменю – з 250 тис. тонн на 325 тис. тонн, оброблених томатів – з 10 тис. на 3 тис., пшениці і пшеничного борошна – з 950 тис. тонн ще на 65 тис.

"Для нас це ще одне свідчення економічної і політичної підтримки ЄС і тих зусиль, які країна докладає для здійснення реформ", – зазначив П.Порошенко.

Як повідомлялося, 13 вересня в Європейському парламенті було ухвалено рішення про надання Україні додаткових торговельних преференцій на три роки. За словами заступника міністра економічного розвитку і торгівлі, торгового представника України Наталії Микольської, українські агровиробники зможуть скористатися додатковими квотами на безмитні поставки окремих видів сільгосппродукції в ЄС з 1 жовтня 2017 року, по зернових культурах – з 1 січня 2018 року.

Підписаний регламент надає додаткові нульові тарифні квоти для українського меду – 2,5 тис. тонн, кукурудзи та борошна з неї – 650 тис. тонн, ячменю і борошна з нього – 350 тис. тонн, пшениці та борошна – 65 тис. тонн. Крім того, збільшується квота на ячмінну крупу – 7,8 тис. тонн, овес – 4 тис. тонн, перероблені томати – 3 тис. тонн і виноградний сік – 500 тонн.

Відповідний законодавчий акт передбачає також повну лібералізацію імпорту з України деяких товарів, зокрема взуття, мідних і алюмінієвих виробів, певних видів електронної апаратури.

Україна може без мит поставляти в Євросоюз 36 товарних позицій у межах затверджених обсягів тарифних квот. Квоти на поставки яловичини становлять 12 тис. тонн, молока, йогуртів, кисломолочних продуктів – 8 тис. тонн сухого молока – 1,5 тис. тонн, вершкового масла – 1,5 тис. тонн, яєчних продуктів – 1,5 тис. тонн, яєць – 3 тис. тонн, свинини – 40 тис. тонн.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА