14:24 26.01.2017

Глава НБУ заперечує збиток від "дочок" банків РФ в Україні та відзначає падіння їхньої частки на ринку

2 хв читати
Глава НБУ заперечує збиток від "дочок" банків РФ в Україні та відзначає падіння їхньої частки на ринку

Підстави для виведення банків з російським походженням капіталу з українського ринку відсутні, оскільки ці банки здійснили необхідну докапіталізацію, заявила глава Національного банку України Валерія Гонтарева в інтерв'ю тижневику "Новое время".

"Чому їх з ринку ніхто не виводив? Тому що вони докапіталізувалися в повному обсязі. Вони сконвертували материнське запозичення в мільярди доларів на покриття своїх дірок в капіталі. Вони нічого у нас не вкрали", – сказала вона.

"Більш того, вони більше не копійки не віддадуть своєї "мами" до Росії", – наголосила В. Гонтарева, пояснивши суть такої конвертації боргу в капітал.

Вона уточнила, що з $3,8 млрд прямих іноземних інвестицій (ПІІ) у 2016 році, про які заявив перший віце-прем'єр - глава МЕРТ Степан Кубів, реальні ПІІ становили лише $1 млрд, тоді як решта – це конвертація боргу в капітал, яку, перевано здійснили дочірні банки РФ.

Глава Нацбанку зазначила, що дірки в балансах "дочок" російських банків багато в чому виникли через те, що вони активно кредитували індустріальний Донбас, а потім самі прийшли і раздовбали його". За її словами, у одного з банків з російським походженням капіталу 80% активів було в поганих кредитах, тоді як в середньому по українській банківській системі 40-50%.

В. Гонтарева також зазначила, що коли очолила НБУ в червні 2014 року, сумарна частка банків з російським походженням капіталу за активами в українській банківській сфері становила 15%, тоді як зараз – 8,8%.

"Ви бачите, вони дуже хочуть продатися", – зазначила глава НБУ.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА