17:52 23.12.2016

Чернігівський автозавод відновить роботу в січні-2017 і планує випускати близько 25 автобусів на місяць

2 хв читати
Чернігівський автозавод відновить роботу в січні-2017 і планує випускати близько 25 автобусів на місяць

Корпорація "Еталон" планує з 10 січня 2017 року розпочати виробництво автобусів для українського ринку на Чернігівському автозаводі (у 2016 році завод практично не працював) і має намір випускати близько 25 автобусів на місяць, повідомив президент корпорації Володимир Бутко.

"На сьогодні ми оплатили близько 140 комплектів автобусів, і за наших темпів ми, таким чином, забезпечені роботою на перше півріччя. Нині завод в оптимістичному настрої, ми залучаємо робітників, щоб із 10 січня розпочати на ЧАЗ виробництво автобусів на шасі Ashok Leyland", - повідомив В.Бутко агентству "Інтерфакс-Україна".

Він уточнив, що планується випускати восьми-, дев’яти- та 9,5-метрові автобуси, при цьому першою партією будуть 8-метрові автобуси, а з квітня планується розпочати серійний випуск міських автобусів першого класу з низькопідлоговим заднім майданчиком із можливістю заїзду інвалідної коляски.

Він додав, що корпорація розраховує на пожвавлення автобусного ринку, що дасть змогу не виробляти продукцію "на склад".

Поточного року завод випустив лише десять тролейбусів і два автобуси на агрегатах DAF, але продано більше ніж 200 автотранспортних засобів.

Оцінюючи виробничо-фінансові показники діяльності корпорації в цілому за 2016 рік, В.Бутко зазначив, що їх некоректно порівнювати з підсумками тих років, коли повноцінно відбувалося і виробництво, і продажі.

"На сьогодні корпорація мало виробляє, мало додаткової вартості, але продажі йдуть. Вони не такі, як у найкращі роки (2007 і 2008 рр.), але все одно - йдеться про 200 проданих автобусів. Тобто у нас не такі погані бухгалтерські показники, але виробництва (на двох автозаводах - ІФ) не було, і все одно є перекіс обліку. Як тільки буде поновлено закупівлю комплектуючих і виробництво, ці показники будуть більш коректними для оцінки нашої ефективності", - зазначив В.Бутко.

Він наголосив, що підприємства корпорації "Український кардан" і Чернігівський ковальський завод цього року працювали з додатною рентабельністю 3-5%, але "цього явно недостатньо для того, щоб розвиватися".

"Тут і опосередкована втрата російського ринку (за рахунок продукції з нашою комплектацією), і не настільки швидке заміщення постачаннями до Європи... Тому сьогоднішня наша рентабельність 0-5% для курсових ризиків - нестійка ситуація", - наголосив президент корпорації.

Водночас цього року, за його словами, проведено велику роботу з оновлення модельного ряду.

Корпорація "Еталон" об'єднує 21 підприємство, зокрема два автозаводи (в Борисполі та Чернігові), а також завод "Український кардан", що випускає карданні вали, і Чернігівський ковальський завод. Основний напрям діяльності - автобусо- і машинобудування, складська логістика.

За даними корпорації, в 2015 році вона випустила 256 автобусів (продано 128 од.), 12 тролейбусів і 37 вантажних авто.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА