16:23 18.10.2016

НБУ затвердив порядок застосування до банків санкцій за порушення закону про фінансову реструктуризацію

2 хв читати
НБУ затвердив порядок застосування до банків санкцій за порушення закону про фінансову реструктуризацію

Національний банк України (НБУ) затвердив порядок застосування санкцій до банків за порушення вимог закону "Про фінансову реструктуризацію", повідомляється на веб-сайті регулятора.

Відповідний порядок затверджено постановою правління НБУ №392 від 13 жовтня 2016 року.

Згідно з порядком, пропозиції про застосування санкцій до банків можуть бути подані боржником або створеними у рамках виконання закону наглядовою радою, секретаріатом або арбітражним комітетом. При цьому пропозиція має супроводжуватися описом порушення і копію підтвердних документів.

Остаточне рішення про застосування санкції приймає комітет НБУ з питань нагляду та регулювання діяльності банків, нагляду платіжних систем.

Нацбанк приймає рішення про санкції протягом 30 календарних днів з дня отримання повного пакета документів від ініціатора.

Для встановлення факту порушення уповноважена структурний підрозділ НБУ звертається до банку для отримання пояснень та копій підтвердних документів.

При цьому комітет може прийняти рішення про застосування санкції, навіть якщо банк не надав пояснення та документи у встановлений термін.

Банк протягом п'яти робочих днів з дня сплати штрафу зобов'язаний письмово повідомити про це НБУ, а також надати копію документа, що підтверджує платіж.

Санкції підлягають оскарженню в судовому порядку.

Постанова набуває чинності з наступного після дня його офіційного опублікування, але не раніше дня набуття чинності закону "Про фінансову реструктуризацію".

НБУ нагадав, що згідно із законом, штраф накладається у разі ненадання боржником фінансування за наявності затвердженого плану реструктуризації – в розмірі 5% непредоставленного фінансування.

Крім того, передбачено штраф за примусове вилучення майна боржника або забезпечення, отримання контролю над майном під час дії мораторію – в розмірі вартості майна; за порушення зустрічних однорідних вимог – 125% суми вимоги.

Згідно із законом, також накладається штраф за порушення умов договору про відстрочку зі стягнення заборгованості чи звернення стягнення на заставу протягом дії договору про відстрочку – у розмірі стягнутої заборгованості чи вартості застави, за невиконання арбітражного рішення стороною, щодо якої винесено рішення, в розмірі 1 тис. мінімальних зарплат.

Як повідомлялося, прийнятий парламентом 14 червня 2016 року закон про фінансову реструктуризацію спрямований на сприяння відновленню господарської діяльності боржників, що перебувають у критичному фінансовому становищі, шляхом їх реструктуризації грошових зобов'язань та/або їх господарської діяльності.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

На окупованих територіях знову відзначено дефіцит медикаментів - Мінреінтеграції

Ворог 13 разів обстріляв Чернігівську та Сумську області, завдав шести авіаударів на харківському напрямку - Генштаб ЗСУ

Унаслідок ворожого артобстрілу в Херсоні загинув один мирний житель, іще один дістав поранення - прокуратура

Тривають бої біля Стариці та Вовчанська на харківському напрямку - Генштаб ЗСУ

Керівництво Ізраїлю не сприймає планів видати ордери МКС на арешт Нетаньяху і глави ізраїльського Міноборони

У ЄС закликали припинити напади на медичні заклади на палестинських територіях

Раді рекомендують ухвалити в цілому законопроєкт, що зрівнює в правах жінок і чоловіків, які мають дітей до 18 років, на звільнення з військової служби під час війни

Індія братиме участь у майбутньому Саміті миру в Швейцарії - ЗМІ

Двох харків'ян, які наводили ворожий вогонь на місця зосередження ЗСУ, засуджено до 15 років в'язниці - прокуратура

Міноборони затвердило нову політику про людський капітал у Силах оборони

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА