11:20 23.05.2016

ФДМ очікує від продажу "Тернопіль-", "Хмельницьк-", "Харків-", "Миколаїв-", "Запоріжжя-" та "Черкасиобленерго" $300 млн

2 хв читати
ФДМ очікує від продажу "Тернопіль-", "Хмельницьк-", "Харків-", "Миколаїв-", "Запоріжжя-" та "Черкасиобленерго" $300 млн

Фонд державного майна (ФДМ) України з початку осені має намір розпочати продаж контрольних пакетів акцій шести обласних енергопостачальних компаній - "Тернопіль-", "Хмельницьк-", "Харків-", "Миколаїв-", "Запоріжжя-" та "Черкасиобленерго" й очікує отримати за них сумарно близько $300 млн, повідомив голова ФДМ Ігор Білоус.

"Усі шість обленерго в сумі матимуть початкову вартість близько $250 млн... Що ми хотіли б отримати? Мільйонів 300 за всі ці компанії", - сказав він в інтерв'ю тижневику "Дзеркало тижня".

Він уточнив, що ціна "Тернопільобленерго" стартуватиме "в районі $20 млн", "Хмельницькобленерго" - "в районі $30 млн".

"Це абсолютно підйомні цифри для потенційних інвесторів, не ($) 130-150 млн. А в перспективі, до речі, той же "Тернопіль-" може коштувати і ($) 50 млн", - вважає І.Білоус.

На його думку, незважаючи на давній корпоративний конфлікт у "Тернопільобленерго", обидві зазначені компанії (разом із "Хмельницькобленерго" - ІФ) легко продадуться.

"Там проста бізнес-модель. Споживачі — в основному фізособи. Рівень збирання грошей дуже високий, і економічна вигода в цьому випадку дуже легко прораховується", — пояснив голова фонду.

Стосовно "Запоріжжяобленерго", де нині фонд намагається повернути контроль, а Національне антикорупційне бюро розслідує діяльність менеджменту, І.Білоус, спрогнозував стартову ціну "Запоріжжяобленерго" понад 1 млрд грн (близько $40 млн).

"Я можу вам сказати, що "Харківобленерго" продаватиметься дорожче, ніж "Запоріжжя-", через численні борги компанії... На мою думку, і за "Харків-", і за "Запоріжжя-" буде боротьба на торгах", - вважає голова фнду.

Він повідомив, що фонд спільно з "Делойт" нині готує аналітику про ці компанії, а оцінювачі завершують свою частину роботи. Окрім того, буде проведено енергетичну конференцію для потенційних інвесторів з обговоренням планованої реформи енергоринку.

"Нам би дуже допомогла реформа в енергетичному секторі, яка встановить RAB-тарифи (стимулююче тарифоутворення - Regulatory Asset Base, RAB-регулювання). Це допомогло б нам продати "обли" дорожче", - додав І.Білоус.

Як повідомлялося, раніше ФДМ наказом від 15 квітня цього року запланував провести конкурси з продажу обленерго у вересні-жовтні 2016 року. Зокрема, у вересні він має намір провести конкурс із продажу 70% "Хмельницьк-" і 51% "Тернопільобленерго", а також майже 100% ПАТ "Миколаївська ТЕЦ".

У жовтні ФДМ має намір продати 70% "Миколаїв-", 65% "Харків-" і 60% "Запоріжжяобленерго".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА