17:23 06.04.2016

Екс-співвласник банку "Хрещатик" Хмельницький сподівається на відновлення його роботи

2 хв читати
Екс-співвласник банку "Хрещатик" Хмельницький сподівається на відновлення його роботи

Підприємець Василь Хмельницький, до початку цього року опосередковано володів невеликим пакетом акцій банку "Хрещатик" (Київ), 5 квітня визнаного Нацбанком неплатоспроможним, сподівається на відновлення платоспроможності та відновлення роботи фінансової установи.

"Я не є акціонером банку "Хрещатик". Я переконаний в професіоналізмі управляючої команди і розраховую, що менеджменту банку спільно з НБУ вдасться мінімізувати ризики і повернути фінустанову до стабільної роботи", – повідомив він на запит агентства "Інтерфакс-Україна".

На його думку, падіння економіки та високі локальні ризики вкрай негативно вплинули на всі фінансові установи , що працюють в Україні.

"Головна проблема в тому, що банки не можуть запропонувати своїм клієнтам прийнятні відсоткові ставки за кредитами, а економіка не дозволяє підприємцям окупати свої проекти за вартості грошей понад 25% річних у гривні", – вважає підприємець.

На його думку, для подолання цієї системної проблеми необхідна активна економічна політика з боку держави щодо стимулювання розвитку реального сектора економіки, оскільки вирішити її окремо силами НБУ або Мінфіну неможливо.

Згідно з даними на сайті НБУ, станом на початок 2015 року В. Хмельницький та його бізнес-партнер Андрій Іванов володіли відповідно 61,8% і 30,85% в компанії Safety Privatstiftung, яка через ланцюжок інших компаній контролювала 37,4427% банку "Хрещатик". Однак до 8 березня 2015 року опосередкована участь В. Хмельницького в капіталі банку зменшилася до 0,0628%, до початку 2016 року – до 0,06%, а до 18 лютого він остаточно вийшов зі складу бенефіціарів фінустанови.

Згідно з останньою структурою власності банку, його найбільшими співвласниками виступають Іванов А. з сукупною часткою 37,44271%, Київська міськрада – 25,0002% і Микола Солдатенко – 24,24461%.

Банк "Хрещатик" заснований в 1993 році. За розміром загальних активів на 1 жовтня 2015 року він посідав18-е місце серед 123 українських банків.

Нацбанк і київська влада назвали основною причиною його неплатоспроможності небажання інших акціонерів вкладати в його докапіталізацію, загальні потреби в якій НБУ за підсумками стрпесс-тестів оцінив у 1,25 млрд грн до червня 2017 року, зокрема 600 млн грн – до 1 травня поточного року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА