18:26 31.03.2016

Україна та Австралія підписали у Вашингтоні угоду про постачання урану

2 хв читати
Україна та Австралія підписали у Вашингтоні угоду про постачання урану

Міністр енергетики та вугільної промисловості України Володимир Демчишин і міністр закордонних справ Австралії Джулі Бішоп підписали міжурядову угоду про співробітництво у сфері використання ядерної енергії в мирних цілях.

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", угоду підписано в четвер у Вашингтоні у рамках робочого візиту глави Української держави до США.

"Зокрема, в угоді йдеться про постачання урану з Австралії в Україну для атомної енергетики", - повідомило Міненерговугілля в середу.

В.Демчишин у жовтні минулого року повідомляв, що Україна провадить переговори з Казахстаном та Австралією щодо закупівлі уранового концентрату для диверсифікації його постачання.

Щорічні потреби українських АЕС у концентраті урану становлять близько 2,4 тис. тонн, тоді як його внутрішньо виробництво держпідприємством "СхідГЗК" на 2015 рік заплановано в обсязі 1,2 тис. тонн.

Україна, зокрема, збагачує свій урановий концентрат на потужностях Міжнародного центру зі збагачення урану (МЦЗУ, Ангарськ Іркутської обл., РФ), учасником якого є. Щорічно країна у рамках проекту постачає близько 80 тонн уранового концентрату. У вересні 2012 року МЦЗУ уперше здійснив імпорт з України уранового оксидного концентрату у формі U3O8. З отриманого матеріалу виробляється паливо, достатнє для перевантаження приблизно половини активної зони реактора потужністю 1 тис. МВт.

Президент НАЕК "Енергоатом" Юрій Недашковський улітку 2015 року повідомив, що французька AREVA, запропонувавши найбільш низьку ціну, виграла конкурс на постачання збагаченого уранового продукту, який буде використано для виробництва паливних збірок Westinghouse.

За його словами, основні обсяги постачання збагаченого уранового продукту на завод Westinghouse у Швеції припадуть на 2016 рік, і вже на заводі у Вестеросі буде випечено таблетки і виготовлено паливні збірки.

Водночас Ю.Недашковський повідомив, що концентрат урану AREVA самостійно купуватиме на ринку або використовуватиме свій.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Росіяни атакували вантажівку в Херсонській області, одна людина постраждала - ОВА

Суд розгляне клопотання Офісу генпрокурора про передання АРМА столичного ТРЦ Gulliver

Шмигаль і канцлер Казначейства Великої Британії Гант обговорили потреби України в енергообладнанні

Пані посол США: Надання ракет ATACMS - іще один сигнал, що наша відданість справі захисту України непохитна

ТЧХУ та працівники "швидкої" надали допомогу постраждалим співробітникам ДСНС у Миколаєві

Українські прикордонники після бою з диверсантами РФ на Сумщині змусили їх відступити

Зеленський у Києві зустрівся з канцлером казначейства Великої Британії Гантом

Російська армія вночі обстріляла Дніпровський район Херсона, ніхто не постраждав - ОВА

Суд заарештував намісника Святогірської лаври на 60 діб

У прикордонних районах Чернігівської, Сумської та Харківської областей за добу зафіксовано 14 обстрілів із боку РФ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА