14:59 30.03.2016

Центр протидії корупції підготував заяву про злочин працівників Генпрокуратури за порушену стосовно нього справу

4 хв читати
Центр протидії корупції підготував заяву про злочин працівників Генпрокуратури за порушену стосовно нього справу

Громадська організація "Центр протидії корупції" (ЦПК) підготувала заяву про скоєння злочину працівниками Генеральної прокуратури України у зв'язку з відкриттям кримінального провадження проти організації та зверненням до суду по дозвіл на вилучення її речей і документів.

"Сьогодні ми перебуваємо в такій ситуації, коли у нас немає офіційного статусу у провадженні. У нас немає права навіть оскаржити це рішення, тому що це не передбачено Кримінальним процесуальним кодексом. Але дії працівників правоохоронного органу ми вважаємо злочинними, тому ми підготували заяву про злочин із боку працівників Генеральної прокуратури. Ми вважаємо, що ці працівники виконують вказівки вищих посадових осіб, таких як Шокін, Столярчук і Севрук. Злочинні дії полягають у зловживанні службовим становищем і внесенні свідомо недостовірних відомостей до реєстру досудових розслідувань", - сказала юрист ЦПК Олена Щербан на прес-конференції в Києві в середу.

За її словами, юристи проситимуть Генпрокуратуру про закриття цього кримінального провадження з огляду на відсутність самої події злочину. "Якщо Генпрокуратура відмовлятиме нам у задоволенні нашого клопотання і відкритті кримінального провадження, то ми йтимемо до суду", - наголосила вона.

О.Щербан зазначила, що сам факт початку кримінального провадження у зв'язку з розкраданням коштів уряду США, на думку організації, є незаконним. "Тому що рішення Печерського суду містить фабулу справи, в якій абсолютно не описано, в чому полягали дії будь-яких осіб, зокрема з Центру протидії корупції, щодо розкрадання, привласнення або заволодіння цими коштами. Немає вказівки на жодну норму українського законодавства або міжнародних договорів, які порушив би якийсь з учасників цього процесу. Тому об'єктивної сторони злочину не існує", - пояснила вона.

Виконавчий директор ЦПК Дарина Каленюк не виключає, що стосовно організації може бути ухвалено інші непублічні судові рішення, наприклад, про негласні слідчі дії. "Це означає, що нас можуть прослуховувати, що за нами можуть стежити. І багато інших "принад", які "відділ Кононенка-Грановського" зараз, очевидно, не гребує застосовувати", - зазначила вона.

Д.Каленюк наголосила, що представники ЦПК після того, що сталося, зустрілися з послом США в Україні, який висловив публічно і в приватній розмові повну підтримку діям організації. "У посольстві США немає жодних зауважень до того, як ми виконуємо грант США. Ще раз - цей грант не спрямований на реформу прокуратури", - заявила вона.

Голова правління ЦПК Віталій Шабунін переконаний, що головна мета Генеральної прокуратури - політичний тиск на організацію. "Ми послідовно критикуємо генерального прокурора, а також двох його заступників Севрука та Столярчука, розповідаючи останні півроку, як ця команда "злила" ключові провадження щодо Януковича та його спільників. Це банальна помста, зокрема пана Столярчука. Нещодавно ми звернулися з вимогою до Шокіна звільнити Столярчука за те, що, будучи процесуальним керівником у справі Юрія Іванющенка, він провалив цю справу, суд закрив її через те, що за рік була лише одна процесуальна дія - допит юриста Центру протидії корупції, який і написав заяву про злочин", - розповів він.

Адвокат Автомайдану Роман Маселко повідомив, що адвокати, які беруть участь у справах щодо розстрілів Небесної сотні, постраждалих під час Майдану, офіційно вступають в цю справу, щоб захищати тих, хто "ще до Майдану розпочав реальну боротьбу з корупцією в Україні".

25 березня стало відомо, що Печерський суд Києва надав слідчим Генеральної прокуратури України доступ із правом вилучення речей і документів Центру протидії корупції (ЦПК), а також документів, які становлять банківську таємницю і перебувають у володінні банків, що обслуговують ЦПК. Постанови суду датовані 22 березня.

Рішення Печерського суду було ухвалено за клопотанням, з яким у рамках кримінального провадження за ознаками злочину звернувся старший слідчий з особливо важливих справ відділу з розслідування кримінальних проваджень у сфері власності Генеральної прокуратури України В.Машика.

"У рамках досудового розслідування слідчі ГПУ шукають гроші уряду США, які виділялися на реформу кримінальної юстиції і, на думку ГПУ, мають надходити безпосередньо на рахунки правоохоронного органу. Оскільки таке трактування використання міжнародної технічної допомоги абсурдне, в ЦПК вважають це кримінальне провадження банальним приводом втрутитися і заблокувати роботу громадської організації, заарештувати її рахунки і розпочати кримінальне переслідування її працівників, які публічно критикують роботу керівництва Генеральної прокуратури України", - заявили в ЦПК.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

На окупованих територіях знову відзначено дефіцит медикаментів - Мінреінтеграції

Ворог 13 разів обстріляв Чернігівську та Сумську області, завдав шести авіаударів на харківському напрямку - Генштаб ЗСУ

Унаслідок ворожого артобстрілу в Херсоні загинув один мирний житель, іще один дістав поранення - прокуратура

Тривають бої біля Стариці та Вовчанська на харківському напрямку - Генштаб ЗСУ

Керівництво Ізраїлю не сприймає планів видати ордери МКС на арешт Нетаньяху і глави ізраїльського Міноборони

У ЄС закликали припинити напади на медичні заклади на палестинських територіях

Раді рекомендують ухвалити в цілому законопроєкт, що зрівнює в правах жінок і чоловіків, які мають дітей до 18 років, на звільнення з військової служби під час війни

Індія братиме участь у майбутньому Саміті миру в Швейцарії - ЗМІ

Двох харків'ян, які наводили ворожий вогонь на місця зосередження ЗСУ, засуджено до 15 років в'язниці - прокуратура

Міноборони затвердило нову політику про людський капітал у Силах оборони

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА