12:17 22.12.2015

Кабмін вніс до ВР податковий законопроект про ЄСВ 22% і зниження порогу спрощеної системи оподаткування до 5 млн грн

3 хв читати
Кабмін вніс до ВР податковий законопроект про ЄСВ 22% і зниження порогу спрощеної системи оподаткування до 5 млн грн

Уряд України у вівторок вніс до Верховної Ради компромісний проект правок до Податкового кодексу (№3688) "про забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році", який припускає встановлення з 2016 року єдиної ставки єдиного соціального внеску (ЄСВ) 22% і скасування 3,6% ЄСВ, що утримується із зарплати працівників.

Як зазначено в пояснювальній записці до законопроекту, одночасно пропонується підвищити максимальну величину бази нарахування ЄСВ з 17 до 25 мінімальних місячних заробітних плат(близько 33,4 тис. грн).

У частині податку на доходи фізичних осіб пропонується встановлення єдиної базової ставки у розмірі 18% замість двох чинних ставок 15% і 20%, а для дивідендів залишається ставка у розмірі 5%.

У частині спрощеної системи оподаткування законопроект містить норму про зменшення для платників III групи річного обсягу доходу з 20 млн грн до 5 млн грн зі збільшенням ставок з 2% до 3% - для платників ПДВ і з 4% до 5% - для неплатників ПДВ.

Окрім того пропонується підвищити в 1,8 раза ставку єдиного податку для IV групи платників (сільгосппідприємств), скасувавши на 2016 рік застосування коефіцієнта індексації нормативної грошової оцінки землі для визначення бази оподаткування для платників єдиного податку IV групи.

У частині податку на прибуток підприємств, як зазначено в пояснювальній записці, законопроект містить скасування сплати авансових внесків щодо податку на прибуток, введення квартального звітного періоду щодо податку на прибуток для підприємств, у яких річний дохід від будь-якої діяльності перевищує 20 млн грн.

Згідно з документом, ставки акцизного податку на 2016 рік на спирт, алкогольні напої та пиво пропонується підвищити на 100%, на тютюнові вироби - на 40% (специфічна ставка) і на 3 процентні пункти (адвалорна), на паливо - на 13%.

Щодо податку на нерухоме майно уряд ініціює збільшення граничної ставки податку з 2% до 3% розміру мінімальної заробітної плати за 1 кв. метр загальної площі житлової і нежитлової нерухомості (41,34 грн), а також встановлення додаткової ставки податку в розмірі 25 тис. грн для квартир площею понад 300 кв. м і будинків площею понад 500 кв. м.

Кабмін також пропонує у рамках індексації підвищити екологічний податок і рентну плату за користування радіочастотним ресурсом України на прогнозний індекс інфляції - 26,7%, а рентну плату за користування надрами з метою, не пов'язаною з видобутком корисних копалин, а також плату за спеціальне користування водою і лісовими ресурсами на прогнозований індекс цін виробників - 26,5%.

Окрім того, в законопроекті є нова норма про оподаткування видобутку бурштину рентною платою за ставкою 30%.

Уряд також ініціює звільнення від оподаткування сум коштів, наданих платникові податків міжнародною фінансовою організацією на енергоефективність і енергозбереження, і сум, пробачених (анульованих) кредитором за кредитами в іноземній валюті, отриманих на придбання єдиного житла (іпотечні кредити).

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти за добу обстріляли Середину-Буду, Дружбу, 34 прикордонні села і селища в Сумській і Чернігівській областях, є поранений

Партнери бояться програшу Росії у війні - Зеленський

Результатом Саміту миру має стати комюніке лідерів - Зеленський

Росіяни не дійшли в Харківській області до основних ліній оборони - Зеленський

УЗ повідомила про навмисний підпал релейної шафи на Одещині

Український Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими готовий до обмінів із РФ у будь-який момент

Унаслідок ворожих обстрілів поранено п'ятеро людей у Михайлівці Донецької області - ОВА

У Києві демонтували Десятинний храм УПЦ (МП) на території Національного музею історії України

Палата представників США ухвалила законопроєкт про безперебійне постачання зброї Ізраїлю

Російські війська за добу 438 разів ударили по Запорізькій області, є руйнування

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА