13:58 19.12.2015

У разі затримання Фірташа на території України ФБР може передати його справу українським правоохоронцям – Аваков

3 хв читати
У разі затримання Фірташа на території України ФБР може передати його справу українським правоохоронцям – Аваков

У разі затримання українського бізнесмена Дмитра Фірташа на території України ФБР може передати його справу українським правоохоронним органам, що вирішуватимуть його долю, заявив міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков.

"Він хоче в Україну, тому що у нас не передбачена екстрадиція. Але ми разом з ФБР вже знайшли баланс. У відповідності зі ст. 597 Кримінального процесуального кодексу України, у разі міжнародного правового обігу ми можемо його затримати на 40 днів, згідно з Міжнародною конвенцією із боротьби з корупцією, за наявності ордера. Екстрадиції може і не бути, але ми спочатку його заарештовуємо, а потім американці, наприклад, приймають рішення про передання справи нам. Ми можемо прийняти справу й засудити його тут, а можемо і не зробити цього. Є речі, про які я не можу говорити зараз. Але, повірте, що всі наші дії, зокрема, і мої публічні заяви (про підготовку затримання Д. Фірташа в аеропорту "Бориспіль" - ІФ), були спрямовані на позиціонування української влади, яка несе відповідальність за те, що відбувається", - сказав А. Аваков в інтерв'ю виданню "Дзеркало тижня", яке було опубліковано в суботу

Міністр наголосив, що якщо б бізнесмен прилетів до України, то був би заарештований одразу в аеропорту.

Він нагадав, що МВС поліція розслідує два кримінальні провадження, безпосередньо пов'язані з Д. Фірташем: "Зараз йдеться ще й про банк "Надра", де є особисто ним підписана і не виконана гарантія на мільярди гривень. Гроші, як ви знаєте, з цього банку були виведені, величезна кількість людей по всій країні постраждала, і бюджет отримав величезну пробоїну. Тому ми дуже серйозно ставимося до цього провадження. Щодо "Ostchem" (МВС звинувачує групу підприємств Фірташа Ostchem у розкраданні державних коштів в особливо великих розмірах. — ред.), ми досягли чудових результатів. Ми, точніше НАК "Нафтогаз", домовилися з Фірташем, і він віддасть державі близько 4 млрд грн. Коли ми притиснули" його аргументами, він уклав з НАКом угоду і почав віддавати гроші. 1,8 млрд він вже віддав. Коли він віддасть все, юристи оцінять, чи є далі склад злочину. Я не хочу давати суспільству сигнал про безкарність Фірташа, реально винного, на нашу думку, в серйозних злочинах".

Як повідомлялося, український бізнесмен, голова ради групи компаній Group DF Д. Фірташ був заарештований в Австрії 12 березня 2014 року за запитом влади США. Земельний суд Відня у кримінальних справах обрав йому запобіжний захід у вигляді екстрадиційного арешту, але погодився звільнити його під заставу в EUR125 млн і зобов'язання не залишати Австрію. 30 квітня 2015 року цей же суд відхилив запит Мін'юсту США про екстрадицію Д. Фірташа до цієї країни.

Бізнесмен після судового процесу щодо його екстрадиції до США заявив журналістам у Відні про наміри повернутися до України і, за його словами, чекав для цього завершення всіх необхідних процедур.

Міністр внутрішніх справ А. Аваков наприкінці травня повідомив, що МВС направило Д. Фірташу повістку на допит і проведення слідчих дій у зв'язку з розслідуванням кримінальної справи за фактом корупційних схем групи компаній Ostchem і розкрадання державного майна України.

Наприкінці листопада А. Аваков також заявив, що Д. Фірташ буде затриманий у разі свого повернення до України у зв'язку з відповідним зверненням Міністерства юстиції США.

Після цього Д. Фірташ, з весни 2014 року відсутній в Україні через судові розгляди в Австрії, вирішив відкласти повернення, анонсоване раніше на 2 грудня для участі у з'їзді Федерації роботодавців України.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

До чотирьох осіб зросла кількість загиблих унаслідок учорашнього удару по Харкову - ОВА

Від нічних атак дронів РФ постраждали енергооб'єкти в Полтавській і Харківській областях - Міненерго

Україна і союзники часто мають різні погляди на закінчення війни - Зеленський

На Київщині за підтримки американського благодійника Хансена заплановано реалізувати низку проєктів із відновлення та підтримки ВПО

США, як і раніше, проти застосування Києвом американської зброї для ударів по території РФ - Білий дім

Мінреінтеграції у 80-ті роковини депортації кримських татар із Криму: Росія є наслідувачем цих злочинних практик

В одному з районів Полтавської області в результаті атаки дронів пошкоджено енергетичну інфраструктуру

На Харківщині з-під обстрілів евакуйовано понад 9 тис. 900 осіб - Синєгубов

На Харківщині за добу три мирні жителі загинули, 33 постраждали через ворожі обстріли

Уночі російські БПЛА атакували два об'єкти енергетичної інфраструктури

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА