16:20 07.08.2015

У Запоріжжі поховали близько 60 невідомих бійців, які віддали життя у боях поблизу Іловайська й на Савур-Могилі

2 хв читати
У Запоріжжі поховали близько 60 невідомих бійців, які віддали життя у боях поблизу Іловайська й на Савур-Могилі

В Запоріжжі поховані останки 57 невідомих військових Збройних сил України, загиблих в 2014 році у боях на Донбасі, - в "иловайском котлі" і на Савур-Могилі.

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", в п'ятницю на Кушугумському кладовищі під Запоріжжям відбулася церемонія поховання 57 невідомих українських бійців, загиблих рік тому в жорстоких боях на Савур-Могилі і в "іловайському котлі".

Як зазначили представники військового комісаріату Запорізької області, протягом року тіла українських героїв перебували в рефрижераторах, упродовж цього періоду тривав пошук їхніх родичів - проводилися експертизи ДНК.

Проте встановити родичів деяких загиблих солдатів не вдалося. За словами керівництва комісаріату, багато хто з родичів відмовляється здавати ДНК-аналізи для процедури упізнання тіл, "до останнього сподіваючись, що їхні зниклі без вісти на фронті близькі живі й перебувають у полоні або госпіталях".

Крім того, деякі з родичів, чиї ДНК-аналізи максимально співпали з біологічними даними неупізнаних загиблих бійців, також відмовилися їх визнавати й проходять процедуру перездачі аналізів ДНК.

"Людей можна зрозуміти, надія помирає останньою. Пошук родичів загиблих триває. Минулого року тут, на Кушугумському кладовищі, було поховано 50 невідомих солдатів, загиблих поблизу Іловайська, за цей час було ідентифіковано 21 солдата, провели ексгумацію", - розповів воєнком Запорізької області Олександр Біда.

У церемонії прощання з безіменними українськими героями взяли участь сотні городян, місцева влада, представники церкви, волонтери і бійці АТО.

Як сказав агентству учасник боїв поблизу Іловайська, боєць батальйону "Донбас" Тимур Книш, смерть сотень українських бійців, що потрапили в так званий "іловайський котел" у 2014 році, - "на совісті російської регулярної армії", яка впритул розстрілювала загони ЗСУ, що намагалися вийти з оточення.

"Російські війська стріляли по нас з усіх видів зброї, наші військові фіксували це пекло, створене окупантами сусідньої держави, на відео, і багато хто дивом зберіг карти пам'яті, навіть перебуваючи в полоні. Ми не просто так здалися в полон в Іловайську. Ми брали в полон російських солдатів - з десантниками воювали, ми бачили посвідчення військових - Рязань, Ульяновськ. Ми, як ніхто інший, знаємо, хто з нами воює і на чиїй совісті смерті сотень наших хлопців", - зазначив Т.Книш.

На могилі кожного невідомого героя встановлений хрест із табличкою "Невідомий боєць, загиблий у зоні АТО" і порядковим номером для подальшого упізнання.

На кладовищі говорили про поховання 60 бійців. Але пізніше стало відомо, що тут поховали 57 осіб, інших трьох ідентифікували, їхні останки забрали родичі.

Місцеві жителі залишили на могилах вінки і свічки. Представники всіх релігійних конфесій регіону провели поминальну панахиду за загиблими воїнами. Волонтери ж роздавали присутнім поминальні пиріжки.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Шмигаль обговорив військові потреби України з болгарським колегою Главчевим

KSE Institute за $3 млн Світового банку навчить 6 тис. людей роботі з МФО

У Нікопольському районі вже 6 постраждалих від обстрілів, зокрема дитина - обладміністрація

Окупанти завдали удару по Криворізькому району, постраждав місцевий житель

Лубінець передав МФЧХ документи, що свідчать про низку порушень у діяльності російського Червоного Хреста

Окупанти завдали удару по Херсону, повністю зруйновано кілька приватних будинків - обладміністрація

Данія виділяє Україні новий пакет допомоги в розмірі EUR33,5 млн

Кулеба обговорив із главою МЗС Антигуа і Барбуди шляхи подальшого розвитку двостороннього співробітництва між країнами

У Києві відбулася координаційна зустріч між посольством Італії, офісом AICS та італійськими гуманітарними організаціями

Українська авіація завдала за добу ударів по 5 місцях скупчення окупантів і їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА