13:26 05.08.2015

Нацбанк може продати "Нафтогазу" безпосередньо лише $23 млн - НБУ

2 хв читати
Нацбанк може продати "Нафтогазу" безпосередньо лише $23 млн - НБУ

НАК "Нафтогаз України" у рамках програми розширеного фінансування EFF Міжнародного валютного фонду (МВФ) практично повністю відмовився від купівлі валюти безпосередньо у Нацбанку і перейшов на її придбання на ринку, повідомив заступник глави НБУ Олег Чурій на брифінгу в Києві в середу.

"З точки зору купівлі валюти "Нафтогазом України" я хочу сказати, що, згідно з програмою МВФ, ми практично виконали ту частину, що стосується продажу валюти безпосередньо з резервів Нацбанку: нам залишилося до кінця року продати безпосередньо з валютних резервів лише $23 млн", - сказав він.

"Наші можливості продажу з валютних резервів уже закінчилися для "Нафтогазу", тому до кінця року "Нафтогаз" купуватиме валюту безпосередньо на ринку. Нині він здійснює покупки практично на щоденній основі, й особливого впливу негативних тенденцій від цих покупок ми не бачимо", - додав О.Чурій.

Програма EFF вводить обмеження на купівлю "Нафтогазом" валюти безпосередньо у Нацбанку: $1,486 млрд - за підсумками першого кварталу і $1,686 млрд (тут і далі - накопичувальним підсумком від початку 2015 року) - за підсумками півріччя з його збереженням на цьому рівні аж до середини 2016 року.

Згідно з даними МВФ, у першому кварталі НАК придбав у НБУ $1,32 млрд, а загалом за перше півріччя - $1,59 млрд, перейшовши до купівлі валюти на ринку і запозичень у міжнародних фінансових організацій.

Водночас програма вводить обмеження щодо монетизації Нацбанком держоблігацій, якими уряд капіталізує НАК: 17,2 млрд грн за перший квартал, 26,1 млрд грн за перше півріччя і 28,3 млрд грн за дев’ять місяців цього року зі збереженням на цьому рівні аж до середини 2016 року. За даними МВФ, у першому півріччі "Нафтогаз" і Нацбанк повністю вибрали дозволений обсяг монетизації.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА