12:06 10.09.2014

Ім’я л ьотчиц і Савченко внесено до списк ів із обміну заручниками - глава СБУ

2 хв читати
Ім’я л ьотчиц і Савченко внесено до списк ів із обміну заручниками - глава СБУ

Українська льотчиця Надія Савченко є в списках затриманих, обмін якими передбачено в рамках мінських домовленостей, заявив глава Служби безпеки України Валентин Наливайченко.

" Савченко, Микола Карпюк (заступник голови УНА-УНСО - ІФ) - усі наші громадяни. Ми підходимо саме так. Вони є в списках громадян України, які мають бути повернені як ті, які були викрадені або незаконно утримувалися, або переслідувані", - заявив журналістам В.Наливайченко перед початком засідання Кабінету Міністрів у середу.

Як відомо, серед осіб, які незаконно утримуються на території Росії - українська льотчиця Надія Савченко і кримський режисер Олег Сенцов.

31-річна льотчиця Н.Савченко воювала на сході України у складі добровольчого батальйону "Айдар" і в червні потрапила в полон до ополченців під містом Щастя Луганської області. 8 липня її вивезли до Росії, до Воронезького СІЗО.

Новоусманський районний суд на засіданні 2 липня обрав стосовно Н.Савченко запобіжний захід у вигляді утримання під вартою. Ця міра була підтверджена Воронезьким обласним судом.

Н.Савченко не визнає провину і заявляє, що її викрали з території України.

Наприкінці серпня Радянський райсуд Воронежа прийняв рішення про продовження терміну утримання під вартою Н.Савченко до 30 жовтня.

11 травня співробітники російських правоохоронних органів затримали О.Сенцова в Криму. 19 травня з'явилася інформація про те, що він переведений до московського СІЗО.

Європейська кіноакадемія 11 червня звернулася до президента РФ Володимира Путіна із закликом прояснити ситуацію з затриманням кінорежисера. Підписи під зверненням поставили близько 20 діячів культури і мистецтва, серед них Аугустін і Педро Альмодовар, Анджей Вайда, Вім Вендерс, Кшиштоф Зануссі, Даніель Ольбрихський.

Україна наполягає на тому, що в рамках пункту мінського протоколу про звільнення всіх заручників повинні бути звільнені політичні в'язні, що утримуються під вартою в Росії.

"Ми наполягаємо, щоб у рамках цього пункту протоколу були звільнені також громадяни України - політичні в'язні, які незаконно утримуються під вартою в Росії. Йдеться зокрема про Надію Савченко та Олега Сенцова", - повідомив спікер МЗС України Євген Перебийніс.

У середу президент України Петро Порошенко заявив на засіданні уряду, що вже звільнені майже 700 українських громадян, до кінця тижня очікується звільнення ще 500 осіб.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Росіяни не дійшли в Харківській області до основних ліній оборони - Зеленський

УЗ повідомила про навмисний підпал релейної шафи на Одещині

Український Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими готовий до обмінів із РФ у будь-який момент

Унаслідок ворожих обстрілів поранено п'ятеро людей у Михайлівці Донецької області - ОВА

У Києві демонтували Десятинний храм УПЦ (МП) на території Національного музею історії України

Палата представників США ухвалила законопроєкт про безперебійне постачання зброї Ізраїлю

Російські війська за добу 438 разів ударили по Запорізькій області, є руйнування

Окупанти продовжують обстрілювати прикордоння Сумщини

На Харківщині внаслідок атак агресора загинули дві людини, дев’ятеро поранено

Ворог продовжує обстрілювати Херсонську область, двоє загиблих і шестеро поранених

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА