Українці найбільше люблять борщ, вареники і страви з м'яса, а не сало - дослідження

Найулюбленішими стравами українців є борщ, вареники і страви з м'яса, при чому українці страви з м'яса люблять більше, ніж страви з картоплі і значно більше, ніж з риби, свідчать результати опитування, проведеного соціологічної групи "Рейтинг".
Так, під час соцдослідження респондентам пропонували відповісти на запитання "Назвіть Ваші три улюблені страви. Неважливо, до кухні якого народу вони належать".
Згідно з результатами дослідження, найулюбленішою стравою українців є борщ (44%). До списку улюблених страв також увійшли вареники (18%), зокрема, з сиром, картоплею і вишнями; шашлик (10%), холодець (7%), котлети (6%) і відбивні (5%), а також інші м'ясні страви (14%), з них найпопулярніші : ковбаса, м'ясо по-французьки, смажене і тушковане м'ясо.
Окрім того, близько 7% вважають своєю улюбленою стравою плов, 4% - печеню, Лише 4% опитаних вважають своєю улюбленою стравою сало.
Близько 10% опитаних також назвали ласощами пельмені; різні страви з картоплі, зокрема, пюре (11%) і смажену картоплю (8%); салати "Олів'є" (11%) і "Шуба" (4%), а також інші салати (10%), зокрема овочевий, вінегрет, грецький, крабовий, м'ясний та "Цезар".
Різноманітні рибні страви назвали близько 10% респондентів. Зокрема, перевагу надають смаженій, фаршированій і заливній рибі, а також оселедцю і морепродуктам.
Серед випічки і десертів (9%) перевагу надають сирникам, пирогам і пиріжкам, морозиву, сирній запіканці і фруктам. Серед млинців (4% ) найбільш популярними є з сирною начинкою.
Серед інших перших страв (10%), окрім, звичайно, борщу, також люблять окрошку (2%), солянку, зелений борщ, бульйон, капусник, харчо, гороховий суп і розсольник. Серед каш ( 4%) - гречану, молочну, вівсяну і куліш.
Як наголошується в прес-релізі "Рейтингу", результати дослідження показують, що в країні загалом досить розвинена культура перших страв і різних десертів і випічки. Також досить популярними є салати, хоча переважна більшість з них і не належать до української кухні. Набувають популярності і "нові" страви, зокрема такі як піца (4%) і суші (2%), а українці охоче діляться своїми кулінарними вподобаннями - не змогли назвати своєї улюбленої страви лише 4% опитаних.
На Заході України більш популярними є голубці, вареники і деруни, у Центрі - рибні страви, холодець і сало. Також холодець люблять на Заході. У Північному регіоні частіше обирають картоплю, різні супи та відбивні, на півдні - пельмені, смажену картоплю, а також плов. На Сході та Донбасі обирають салати та м'ясні страви, зокрема, "Олів'є" та шашлик. Також тут люблять окрошку і салат "Шуба".
"Цікаво, що зі збільшенням віку і зниженням освітнього рівня респонденти частіше обирають традиційні українські страви - борщ, вареники або картоплю. Що молодшими є респонденти, то більше віддають перевагу салату "Олів'є", шашлику, смаженій або запеченій картоплі. З підвищенням освітнього рівня більше обирають салати, шашлик і відбивні. Такі нетрадиційні для українців страви як піца і суші набувають популярності серед молоді та людей з вищою освітою", - наголошується в прес-релізі.
Чоловіки тяжіють до більш "важких" страв: вареників, шашлику, пельменів, смаженої або запеченої картоплі і сала. Також чоловіки більше ніж жінки люблять борщ.
Натомість жіноче меню є більш "легким " і більш різноманітним: різні салати, картопляне пюре, рибні страви, тушковані овочі або овочі гриль, голубці, каші, суші. Однак жінкам важче відмовити собі у випічці, десертах або тортах.
Також результати дослідження показують, що борщ і "Олів'є" популярні серед менш забезпечених громадян.
Міські жителі частіше обирають рибні страви, салати, печеню, суші, торти, піцу. Мешканці сіл люблять традиційні страви - борщ, вареники, картопляне пюре і холодець.
"Цікавим є поділ смаків залежно від рідної мови респондента", - наголошується в прес -релізі.
Так, ті, хто вважають рідною українську мову, частіше серед улюблених страв називають борщ, вареники, холодець, голубці, картоплю.
Респонденти, які вважають рідною російську - "Олів'є", інші салати, плов, окрошку, піцу і шашлик. Опитані, які вважають рідними обидві мови, - котлети, смажену картоплю і салат "Шуба".
Аудиторія дослідження: населення України віком від 18 років і старше. Вибіркова сукупність: 2000 респондентів Метод дослідження: особисте формалізоване інтерв'ю згідно з опитувальником (face to face).
Помилка репрезентативності дослідження (з ймовірністю 0,95): для значень, близьких до 50%, похибка становить не більше 2,2%, для значень, близьких до 30% - не більше 2%, для значень, близьких до 10% - не більше 1,3%, для значень, близьких до 5% - не більше 1%. Дослідження тривало з 26 вересня до 6 жовтня 2013 року.