17:07 26.09.2013

Угода про асоціацію з ЄС погіршить становище українських банків - Moody's

2 хв читати

Угода про асоціацію з Євросоюзом зашкодить відносинам України з її найбільшим торговельним партнером Росією, з часом послабляючи капіталізацію банків, якість їхніх активів та ліквідність, зазначає міжнародне рейтингове агентство Moody's у своєму коментарі в середу.

Воно нагадує, що днями погіршило суверенний рейтинг України з "B3" до рівня "Caa1" із можливістю подальшого зниження і рейтингів 13 банків, врахувавши не лише потенційне погіршення відносин з Росією, а й стан зовнішньої ліквідності та валютних резервів країни, а також високий рівень невизначеності програми фінансування Міжнародного валютного фонду.

Найбільш серйозні ризики для українських банків Moody's вбачає в погіршенні операційного середовища в країні та їх залежність (експозицію) від облігацій держави і пов'язаних з нею емітентів.

"Ми очікуємо, що проблемні кредити становитимуть 35% усіх кредитів на кінець 2013 року, чинячи негативний тиск на сумарний показник достатності основного капіталу банківської системи, який, ймовірно, скоротиться приблизно до 14% із 18% на кінець 2012 року", - зазначає Moody's.

На його думку, українські державні банки схильні до найбільшого ризику через їхні значні інвестиції в державні облігації та кредити держкомпаніям. Зокрема, для Ощадбанку така залежність сягає 170% капіталу першого рівня, Укрексімбанку - 100%.

Погіршення державних фінансів і зниження зовнішньої ліквідності, ймовірно, збільшить ринкові очікування девальвації національної валюти й послабить довіру вкладників, призводячи до негативного тиску на ліквідність банків, вважає Moody's. Слабкі фінанси означають, що уряд має дуже обмежені можливості для надання капіталу та підтримки ліквідності банків у разі потреби. Проте деяка фінансова підтримка може виходити від Національного банку України, який забезпечував фондування 8% зобов'язань банків у середині 2013 року, зазначає агентство.

Воно також зазначає, що іноземні материнські банки можуть зазнати помірного негативного тиску на достатність їхнього основного капіталу через необхідність рекапіталізації своїх українських "дочок". Moody's нагадує, що іноземні банківські групи контролюють чверть української банківської системи.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА