14:12 16.09.2013

Генпрокуратура України проситиме США видати Мельника "на умовах взаємності"

3 хв читати

Попри відсутність договору про екстрадицію між Україною та США українська Генпрокуратура направить американським колегам клопотання про видачу колишнього ректора Національного університету Державної податкової служби Петра Мельника.

Як повідомили агентству "Інтерфакс-Україна" у прес-службі Генпрокуратури в понеділок, Генпрокуратура направила міжнародно-правове доручення про проведення низки слідчих дій з П.Мельником на території США.

У прес-службі розповіли, що в міжнародно-правовому дорученні Генпрокуратура просить американських колег поінформувати, за якими документами екс-ректор перетнув кордон, на яких підставах він наразі перебуває у США. Також українська сторона просить надати допомогу в проведенні низки слідчих дій на території США.

У відомстві нагадали, що Україна не має права направляти США екстрадиційний запит на видачу П.Мельника, оскільки немає міжнародного документа, який регламентує екстрадицію.

Водночас у прес-службі наголосили, що Генпрокуратура України проситиме про видачу екс-ректора на інших підставах.

"Незважаючи на відсутність договору про екстрадицію, наступним кроком стане клопотання про видачу Мельника Україні на умовах взаємності", - розповіли у відомстві.

При цьому в Генпрокуратурі не уточнили, коли саме буде направлено це прохання і які умови в ньому буде обумовлено.

Як повідомлялося, екс-ректора затримали 27 липня співробітники Головного управління внутрішньої безпеки Міністерства доходів і зборів спільно з ГУБОЗ МВС України. Він вимагав та отримав від двох українців хабара в розмірі 40 тис. і 80 тис. грн за вступ їхніх родичів до свого вишу.

1 серпня Печерський райсуд Києва обрав для нього запобіжний захід у вигляді утримання під домашнім арештом. П.Мельнику було заборонено залишати місце проживання, за винятком тих ситуацій, коли йому знадобиться медичний огляд або лікування.

7 серпня на екс-ректора наділи електронний браслет, при цьому, за даними правоохоронців, процедура була швидкою: правоохоронці не налаштовували програму, без якої пристрій не працює. П.Мельник був першим високопосадовцем і першим арештантом у Київській області, щодо якого було застосовано такий спецзасіб.

Тим часом 9 серпня стало відомо, що П.Мельник утік з-під домашнього арешту, позбувшись електронного браслета. МВС оголосило його у всеукраїнський розшук. 14 серпня його було оголошено в міжнародний розшук за лінією Інтерполу.

27 серпня міністр внутрішніх справ України Віталій Захарченко повідомив, що правоохоронці встановили місцезнаходження П.Мельника, триває підготовка до його затримання і подальшої екстрадиції на територію країни. Водночас глава МВС не уточнив, у якій країні заплановано затримання П.Мельника.

16 вересня на офіційному сайті народного депутата Геннадія Москаля з'явилася інформація, що П.Мельник перебуває в м. Сан-Маркосі в Каліфорнії (США). Таку інформацію Г.Москалю надала Генпрокуратура у відповідь на запит депутата.

Тим часом джерело агентства "Інтерфакс-Україна" в правоохоронних органах пояснило, що навіть якщо П.Мельник і перебуває в країні, з якою Україна не має угоди про видачу, то це ще не означає категоричної неможливості екстрадиції як такої або проведення слідчих дій на території тієї країни українськими правоохоронцями або представниками відповідних структур держави, в якій перебуває П.Мельник.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА