09:46 23.05.2013

Кузьмін: Лазаренко дав згоду на допит у справі Щербаня, але влада США перешкоджає цьому

2 хв читати

Екс-прем'єр-міністр України Павло Лазаренко, як і його колишній радник Петро Кириченко, дали згоду на те, щоб бути допитаними українським слідством, проте США не дають допитати екс-прем'єра, заявив перший заступник генерального прокурора України Ренат Кузьмін в інтерв'ю газеті "Сегодня".

"І Лазаренко, і Кириченко свого часу дали згоду на те, щоб бути допитаними українським слідством. Але Кириченко - людина вільна, йому ніхто не може заборонити прийти до нашого посольства й бути допитаним. А Лазаренко досі в неволі. І допуск до нього - це добра воля американської влади. Поки що такої доброї волі ми не спостерігаємо. Нам не дають його допитувати й не допитують, на наше прохання, самі. І в Україну не екстрадують... А тут на нього чекає рішення суду про взяття під варту", - сказав перший заступник генпрокурора.

Також Р.Кузьмін зазначив, що під час допиту 15 травня П.Кириченко підтвердив причетність екс-прем'єра Юлії Тимошенко та П.Лазаренка до вбивства народного депутата Євгена Щербаня.

"У справі достатньо доказів винуватості Тимошенко й Лазаренка в скоєнні цього злочину. Зокрема й даних, що підтверджують особисті контакти Лазаренка й Тимошенко з цими людьми", - наголосив перший заступник генпрокурора, відповідаючи на запитання про наявність прямих доказів того, що Ю.Тимошенко була знайома з кримінальним авторитетом Олександром Мільченком - Матросом, якому, за версією слідства, заплатила гроші за вбивство нардепа Є.Щербаня.

Як повідомлялося, 26 квітня постановою слідчого Генпрокуратури слідчі дії у справі про вбивство Є.Щербаня в 1996 році, в організації якого прокуратура підозрює екс-прем'єра Юлію Тимошенко, було призупинено у зв'язку з регламентованими законодавством термінами, необхідністю виконання дій у рамках міжнародно-правових доручень. Наразі слідство відновлено.

"Постанову про призупинення слідства було датовано 26 квітня, слідчі дії відновлено постановою від 13 травня", - розповіли агентству "Інтерфакс-Україна" у прес-службі Генпрокуратури в понеділок.

18 січня 2013 року генпрокурор Віктор Пшонка заявив про завершення розслідування кримінальної справи щодо вбивства Є.Щербаня, Ю.Тимошенко вручено повідомлення в підозрі її в організації спільно з П.Лазаренком умисного вбивства з корисливих мотивів. Санкція статті, за якою їй вручено повідомлення, передбачає довічне ув'язнення. За даними В.Пшонки, Ю.Тимошенко та П.Лазаренко заплатили за вбивство Є.Щербаня $2,8 млн.

Ю.Тимошенко та П.Лазаренко категорично спростовують свою причетність до вбивства.

Наразі в Києві на досудовій стадії розслідування відбувається допит свідків. Ю.Тимошенко жодного разу не була присутня на допитах, хоча її захист неодноразово заявляв про бажання екс-прем'єра особисто брати участь у них.

Допит П.Кириченка в режимі відеоконференції з Сан-Франциско (США) відбувся 15 травня.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський напередодні в Києві провів зустріч із главою МЗС Великої Британії Камероном

У Херсонській області за добу під російськими обстрілами опинилися 14 населених пунктів, поранено одного жителя

ЗС України за добу ліквідували 1270 окупантів і 58 артилерійських систем противника - Генштаб

Сили оборони за добу завдали авіаударів по 11 районах скупчення військ РФ

За добу відбулося 134 бойові зіткнення, на авдіївському напрямку ЗС України відбили 50 атак

Війська РФ за добу здійснили три ракетних і 70 авіаударів, а також понад 100 обстрілів із РСЗВ

Окупанти за добу 349 разів ударили по Запорізькій області, є руйнування

Туреччина підтвердила припинення всієї торгівлі з Ізраїлем через війну в Секторі Гази

На облаштування укриттів Латвії необхідно понад 98 млн євро - доповідь

3 травня: Яке сьогодні свято, все про цей день

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА