12:22 13.05.2013

Генпрокуратура припинила слідство у справі Щербаня - захисник Тимошенко Власенко

2 хв читати
Генпрокуратура припинила слідство у справі Щербаня - захисник Тимошенко Власенко

Генеральна прокуратура України припинила слідство у справі про вбивство народного депутата Євгена Щербаня в 1996 році, в організації якого прокуратура підозрює екс-прем'єра Юлії Тимошенко, заявив її захисник Сергій Власенко.

"26 квітня Генеральна прокуратура припинила слідство у справі Щербаня", - сказав С.Власенко на прес-конференції в понеділок.

Захисник продемонстрував листа Генпрокуратури та постанову слідчого.

"Це чергове підтвердження того, про що захист говорив завжди, - справи Щербаня не існує", - наголосив С.Власенко.

Він повідомив, що листа було вручено Ю.Тимошенко 7 травня. "На сьогодні очевидно, що цієї справи немає... На сьогодні Генпрокуратура визнала, що справу Щербаня розвалено", - додав він.

За словами С.Власенка, "формально приводом для припинення досудового слідства у цій справі є звернення з відповідними дорученнями у рамках міжнародної співпраці".

При цьому він відмовився уточнити, про які звернення йдеться, заявивши, що пояснення з цього приводу має надавати Генпрокуратура.

Агентству "Інтерфакс-Україна" наразі не вдалося отримати коментарі в Генпрокуратурі.

Водночас інтернет-видання "Українська правда" повідомляє, що слідство припинено, оскільки не було задоволено запитів Києва про юридичну допомогу до Чехії та США, і йдеться найімовірніше про допити чоловіка екс-прем'єра Олександра Тимошенко та екс-прем'єра України Павла Лазаренка, якого Генпрокуратура України намагається допитати вже декілька років. Крім того, пише "Українська правда", перший заступник генпрокурора Ренат Кузьмін вилетів до Німеччини, щоб провести там зустрічі у справі Тимошенко. На 14 травня у Берліні було заплановано його прес-конференцію у справі Щербаня, однак пізніше її було скасовано.

Члена виконкому Ліберальної партії, депутата Верховної Ради Є.Щербаня розстріляли 3 листопада 1996 року в аеропорту Донецька після прибуття з Москви. Злочинці втекли з місця події в автомобілі. Є.Щербань, його дружина і механік померли внаслідок поранень. Бортінженер літака помер у лікарні від вогнепального поранення в шию. Правоохоронні органи виключили політичну версію вбивства і як основну розробляли кримінальну.

У квітні 2003 року Апеляційний суд Луганської області засудив до довічного ув'язнення вбивцю депутата Вадима Болотських.

Син Є.Щербаня, депутат Донецької облради Руслан Щербань 4 квітня 2012 р. заявив, що передав Генпрокуратурі документи про можливу причетність екс-прем'єрів Ю.Тимошенко і Павла Лазаренка до вбивства його батька.

Ю.Тимошенко та П.Лазаренко категорично спростовують свою причетність до вбивства.

18 січня 2013 р. генпрокурор Віктор Пшонка заявив про завершення розслідування кримінальної справи щодо вбивства Є.Щербаня, Ю.Тимошенко вручено повідомлення в підозрі її в організації спільно з П.Лазаренком умисного вбивства з корисливих мотивів. Санкція статті, за якою їй вручено повідомлення, передбачає довічне ув'язнення. За даними В.Пшонки, Ю.Тимошенко та П.Лазаренко заплатили за вбивство Є.Щербаня $2,8 млн.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У зв'язку з кібератаками на політпартії, у яких Німеччина звинуватила спонсороване ГРУ угруповання, союзники по НАТО виступили з заявою

Глави МЗС України та Чехії обговорили прогрес ініціативи щодо закупівлі артснарядів і посилення військової допомоги

Боррель від імені ЄС у зв'язку з кібератаками спонсорованого РФ угруповання АРТ28: не потерпимо і використаємо весь спектр реагування

СБУ повідомила про підозру двом окупантам, які використовували українців для створення міграційної кризи в ЄС

ТЧХУ: Інформація в соцмережах про збір персональних даних для отримання грошової допомоги та наборів до Великодня - фейк

Кабмін пропонує створити підгрупу з питання конфіскації російських суверенних активів за кордоном - Шмигаль

У Харкові внаслідок ворожих авіаударів загинула жінка, двоє чоловіків постраждали - Синєгубов

Тимчасово непридатні до військової служби проходитимуть повторні огляди - заступниця міністра охорони здоров'я

Ворожим авіаударом зруйновано кілька будинків у Харкові, під завалами люди - мер

Ворожа пропаганда намагається відвернути увагу світової спільноти від злочинів, скоєних ЗС РФ - Офіс генпрокурора

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА