10:25 01.02.2013

Екс-прем'єр Лазаренко програв в ЄСПЛ справу про права на квартиру в Україні - суддя

2 хв читати

Екс-прем'єр України Павло Лазаренко програв справу проти України щодо прав власності, в Європейському суді з прав людини (ЄСПЛ), повідомила суддя ЄСПЛ від України Ганна Юдківська.

В інтерв'ю газеті "КоммерсантЪ Украина", опублікованому в п'ятницю, Г.Юдківська зазначила, що відповідне рішення ЄСПЛ ухвалив у грудні 2012 року.

"Скаргу було подано ним у 2002 році, так що справа розглядалася 10 років", - зазначила суддя.

Вона пояснила, що "справа Лазаренка" в ЄСПЛ належить до категорії, яку розглядають в останню чергу, - про питання власності.

"Пан Лазаренко і члени його сім'ї поскаржилися на те, що, коли вони покинули Україну у 1999 році, у них відібрали квартиру, яку їм свого часу дала держава як родині прем'єр-міністра. Із їхньої точки зору, квартиру відібрали незаконно, тому що у них були достатні причини не перебувати в квартирі більше шести місяців, зберігаючи за собою право користування нею, а національні суди вирішили інакше. Крім цього, позивачі скаржилися, що втратили доступ до майна, що залишилося в цій квартирі", - розповіла Г.Юдківська .

"У підсумку в 2012 році ЄСПЛ дійшов висновку, що в питанні недоступу до власності позивач не вичерпав можливості для захисту прав на національному рівні, а що стосується позбавлення їх права проживання в державній квартирі, то українські суди ухвалили обґрунтоване рішення про виселення. Тобто загалом позивачу було відмовлено в скарзі", - повідомила суддя.

У США екс-прем'єр України П.Лазаренка обвинувачували у відмиванні грошей, отриманих незаконним шляхом і переведених на закордонні рахунки в 1994-1999 роках. У серпні 2006 року каліфорнійський суд засудив його до дев'яти років ув'язнення за відмивання грошей та інші злочини.

П.Лазаренко провів у в'язниці понад 10 років і 1 листопада 2012 року вийшов з американської в'язниці Terminal Island на свободу.

8 листопада 2012 року стало відомо, що П.Лазаренко подав клопотання до Імміграційного суду Сан-Франциско про надання йому тимчасового статусу на право перебування на території США. За інформацією ЗМІ, П.Лазаренко наразі перебуває в імміграційному ізоляторі в каліфорнійському містечку Аделант у зв'язку з відсутністю візи. За словами його адвоката, слухання відповідної справи у суді буде у травні.

У Генпрокуратурі України заявляють, що варто П.Лазаренку повернутися в Україну, як його заарештують. Адвокати екс-прем'єра уточнюють, що в Україні слідчі йому інкримінують близько 50 кримінальних епізодів: надання хабара, привласнення коштів і зловживання службовим становищем.

18 січня 2013 року генпрокурор В.Пшонка заявив, що Генпрокуратура України завершила розслідування кримінальної справи щодо вбивства народного депутата Є.Щербаня, екс-прем'єру Юлії Тимошенко вручено повідомлення в підозрі її в організації спільно з екс-прем'єром П.Лазаренком умисного вбивства з корисливих мотивів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

На Харківщині за добу загинув мирний житель, ще десятеро постраждали в результаті ворожих обстрілів - Синєгубов

Зеленський напередодні в Києві провів зустріч із главою МЗС Великої Британії Камероном

У Херсонській області за добу під російськими обстрілами опинилися 14 населених пунктів, поранено одного жителя

ЗС України за добу ліквідували 1270 окупантів і 58 артилерійських систем противника - Генштаб

Сили оборони за добу завдали авіаударів по 11 районах скупчення військ РФ

За добу відбулося 134 бойові зіткнення, на авдіївському напрямку ЗС України відбили 50 атак

Війська РФ за добу здійснили три ракетних і 70 авіаударів, а також понад 100 обстрілів із РСЗВ

Окупанти за добу 349 разів ударили по Запорізькій області, є руйнування

Туреччина підтвердила припинення всієї торгівлі з Ізраїлем через війну в Секторі Гази

На облаштування укриттів Латвії необхідно понад 98 млн євро - доповідь

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА