19:32 27.12.2012

Держобвинувачення просить суд засудити головного фігуранта вбивства Гонгадзе Пукача до довічного ув'язнення

4 хв читати
Держобвинувачення просить суд засудити головного фігуранта вбивства Гонгадзе Пукача до довічного ув'язнення

Прокурори в справі за обвинуваченням екс-начальника департаменту зовнішнього спостереження МВС України Олексій Пукача у вбивстві журналіста Георгія Гонгадзе просять Печерський суд Києва засудити його до довічного ув'язнення.

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", про це журналістам повідомив прокурор у цій справі Володимир Шилов у четвер.

"Сьогодні розпочато судові дебати. Прокурори в судових дебатах уже виступили й запропонували свою позицію щодо довічного позбавлення волі Пукача, крім того, ми запропонували позбавити його генеральського звання за рішенням суду й вважаємо, що саме такий вирок буде сприйнятий суспільством", - зазначив В.Шилов.

Він наголосив, що це правова позиція прокуратури, і це не слід сприймати як вплив на суд.

За словами В.Шилова, ще не всі учасники процесу виступили. Окрім держобвинувачення, виступив представник матері загиблого журналіста Лесі Гонгазде Андрій Федур. Інші учасники, за словами Шилова, виступатимуть на засіданні в п'ятницю об 11.00.

В.Шилов також повідомив, що представник постраждалої - матері Георгія Гонгадзе Лесі Гонгадзе - не поділив позиції прокуратури й вважає, що обвинувачення було сформульовано некоректно.

В.Шилов наголосив, що прокуратура мотивувалася не стільки матеріальною шкодою, скільки моральною, якої було завдано за цими злочинами. Зокрема, йдеться про підривання авторитету держави в очах світової спільноти. "Уже понад 12 років ця справа актуальна не лише для нашої держави, а перебуває фактично в полі зору та обговорення багатьох, навіть європейських суддів", - зазначив прокурор.

Він також нагадав, що у рамках цієї справи за рішенням Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) і Печерського районного суду з держави Україна, Держказначейства та МВС було стягнуто загальною сумою 1 млн грн.

"Оскільки ми запропонували максимальну міру покарання, ми вважаємо, що це зухвалий злочин, який вчинено проти журналістів. На лаві підсудних - особа вищого ешелону МВС, яка дозволила собі - особисто генерал - вчинити злочин проти двох журналістів - Олексія Подольського та Георгія Гонгазде. За весь час існування незалежної України я не знаю більш зухвалих злочинів проти свободи слова та більш зухвалого підривання авторитету держави", - наголосив В.Шилов.

Стосовно мотивів злочину, то, як зазначив представник держобвинувачення, "саме це питання було дуже складним". В.Шилов зазначив, що О.Пукач розповів, що він, скоюючи злочин, виконував наказ, але "більше він не деталізує", тобто, за словами прокурора, О.Пукач не розповідає причин, якими він міг керуватися під час вчинення злочину, і немає чіткої вказівки на те, що він це робив із кар'єрних міркувань. "Пукач говорить лише, що він отримав наказ, але він не деталізує свого мотиву - це його право", - заявив прокурор.

В.Шилов зазначив, що держобвинувачення може керуватися лише нормами закону, зокрема, ст.165 КПК, не може вийти за певні рамки законодавства й отримати необхідні докази іншим шляхом. "Якщо він не хоче, то ми не можемо роками (отримувати докази - ІФ), – а ми і так уже 12 років розслідуємо, - тому ми й формулюємо свою позицію на тих допустимих доказах, які здобуті досудовим слідством", - зазначив прокурор.

Як повідомлялося, журналіст Г.Гонгадзе зник у Києві 16 вересня 2000 року. У листопаді того ж року в лісі Київської області було виявлено обезголовлений труп, який, за висновками експертів, міг належати журналістові. У 2009 році в Київській області знайдено останки черепа, які, за заявою Генпрокуратури, належать Г.Гонгадзе. Однак тіло досі не поховано, оскільки мати журналіста Леся Гонгадзе відмовляється визнавати, що знайдені останки належать її синові.

У 2008 році троє колишніх міліціонерів - полковники Валерій Костенко і Микола Протасов, майор Олександр Попович - були визнані винними у скоєнні вбивства журналіста і засуджені судом до 12 (Костенко і Попович) і 13 років (М. Протасов) позбавлення волі.

Екс-начальник департаменту зовнішнього спостереження МВС України Олексій Пукач тривалий час перебував у розшуку у зв'язку з причетністю до вбивства журналіста, в липні 2009 року його затримали в Житомирській області, і з того часу він перебуває під вартою. Генпрокуратура в грудні 2010 року заявила про завершення розслідування кримінальної справи за обвинуваченням О.Пукача у вбивстві журналіста Г.Гонгадзе.

Слідство встановило, що О.Пукач скоїв вбивство журналіста за вказівкою на той час міністра внутрішніх справ України Юрія Кравченка, якого знайшли мертвим 4 березня 2005 року в його будинку під Києвом із двома вогнепальними пораненнями в голову. Напередодні екс-міністра викликали на допит у справі про вбивство Г.Гонгадзе. У 2005 році Генпрокуратура визнала загибель Ю.Кравченка самогубством і винесла постанову про закриття кримінальної справи.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Блінкен зустрівся з представниками Фонду DEJURE та Центру протидії корупції

МВС повідомило про 21 пораненого внаслідок учорашнього обстрілу Харкова

На харківському напрямку в районах Лук'янців і Вовчанська ЗСУ перемістилися на більш вигідні позиції, бої тривають - Генштаб

У Києві на вул. Антоновича частково відновлено рух транспорту після пошкодження тепломагістралі - КМДА

Кулеба провів зустріч із міністрами опозиційного уряду Лейбористської партії Великої Британії

Аварійні відключення світла населенню пов'язані зі значним зростанням споживання - голова "Укренерго"

Кулеба і Блінкен провели перший раунд переговорів у Києві в піцерії "Veterano Pizza"

Умєров в Анкарі обговорив із турецьким колегою співпрацю у сфері оборони, ситуацію на фронті та регіоні Чорного моря

Аварійні відключення світла застосовуватимуться в Україні з 21:00 до 24:00 вівторка

Захист України від корупції має бути таким же сильним, як і її військова оборона

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА