13:21 28.09.2012

Раніше засекречені щоденники Олександра Довженка будуть опубліковані до кінця нинішнього року

2 хв читати

Щоденники письменника і кінорежисера Олександра Довженка, які раніше були засекречені, вийдуть окремим виданням до кінця 2012 року, розповів голова національної спілки кінематографістів України Сергій Тримбач на прес-конференції в четвер у Києві.

"Це перша сходинка до планованого до випуску повного наукового видання всіх текстів Довженка. З урахуванням нинішніх технологій, це видання включатиме і фільми", - заявив він, зазначивши, що книга стане першим науковим виданням текстів О.Довженка.

У свою чергу, керівник Федерального архівного агентства Росії Андрій Артізов зазначив, що основна частина документальної спадщини О.Довженка зберігається в Російському державному архіві літератури і мистецтва.

Крім того, директор Російського державного архіву літератури і мистецтва Тетяна Горяєва розповіла, що з волі самого кінорежисера ще в 1953 році розпочався процес передання його особистого архіву до Центрального державного архіву літератури і мистецтв СРСР у Москві. Він завершився після смерті О.Довженка у 1956 році. Його вдова Юлія Солнцева протягом кількох років безоплатно передала документи кінорежисера, проте поставила умову, що вони будуть закриті протягом 50 років.

За словами Т.Горяєвої, цей термін завершився в квітні 2010 року.

Вона зазначила, що до видання увійдуть 74 зошити щоденників О.Довженка. За словами Т.Горяєвой, вже готова верстка, її звірено з оригіналами документів.

У свою чергу С.Тримбач зазначив, що раніше щоденники О.Довженка видавалися або російською, або українською мовами - без зазначення мови оригіналу. При цьому він наголосив, що в новому виданні тексти будуть представлені в оригіналі і лише україномовні супроводжуватимуться перекладом російською мовою.

Крім того, С.Тримбач нагадав, що частина щоденників була видана раніше. "Велика частина цих записів була оприлюднена раніше, але приблизно 20% - абсолютно нові", - сказав він.

У свою чергу Олександр Красовицький, генеральний директор видавництва "Фоліо", яке випустить книгу з щоденниками О.Довженка, повідомив, що видання з'явиться до кінця року тиражем не менше 2 тис примірників і обсягом близько 1 тис сторінок.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Фракція "Слуги народу" ухвалила рішення про необхідність поділу повноважень Мінвідновлення - Безгін

Спортсмени можуть допомогти в залученні більшої кількості країн до Глобального саміту миру - Єрмак

Кабмін передав Міноборони повноваження Генштабу щодо погодження бронювання

У Львівській області чоловік загинув унаслідок вибуху гранати

Зеленський підписав Укази про призначення понад 100 суддів

Зеленський: Кремль відзначив день завершення Другої світової війни своїм нацизмом – масованим ударом по Україні

Зеленський: Зрив будь-яких спроб наступальних дій РФ – це нагальний пріоритет

Зеленський провів телефонну розмову із прем'єр-міністром Саудівської Аравії

Окупанти за добу завдали 59 ракетних і 55 авіаударів по Україні, обстріляли понад 110 населених пунктів

Росіяни обстріляли Запорізький район, постраждала жінка

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА