22:32 11.05.2024

Членство в НАТО є життєво важливим для української державності - Порошенко

2 хв читати
Членство в НАТО є життєво важливим для української державності - Порошенко

Україна зараз повинна об'єднати всі зусилля для того, щоб на Вашингтонському саміті НАТО отримати запрошення до Альянсу, заявив лідер партії "Європейська солідарність", народний депутат України Петро Порошенко в інтерв'ю журналісту Пітеру Залмаєву.

За словами п'ятого Президента, це життєво важливо для української державності та для стабільної безпекової ситуації в Європі. Порошенко пояснив, що з цією метою переконував німецьких політиків під час візиту до Берліна ухвалити відповідну резолюцію Бундестагу щодо підтримки запрошення України.

"Що нам треба зробити до того, коли у Вашингтоні буде саміт? Перше. Ми маємо мобілізувати всі країни-члени НАТО до того, щоб залишити рішення на ухвалу Вашингтона. І далі вже, використовуючи підтримку наших партнерів, колег-конгресменів, забезпечити рішення про запрошення. Це ще далеко не членство, але це прямий дороговказ - як закінчити війну", - сказав Порошенко.

"Мої аргументи для німців були дуже вагомі. Я говорив, що без членства України в НАТО війна не буде закінчена. Ви хочете миру? Відкривайте ворота для України в НАТО. Ви хочете стабільної безпекової ситуації на континенті? Будь ласка, відкривайте двері. Тому що росія зруйнувала будь-які інші форми гарантій безпеки, ніж 5 стаття Вашингтонської угоди. І нічого крім НАТО більше не захищає", - наголосив Порошенко.

"Я не вірю в будь-які двосторонні гарантії безпеки, тому що свого часу я хотів скористатися Будапештським меморандумом, і запросив дуже просту річ - про термінові безпекові консультації відповідно до Будапештського меморандуму. Це єдине, про що там прописано. Ми не отримали навіть цього", - нагадав п'ятий Президент.

Він наголосив, що "росія стала руйнівником післявоєнної системи безпеки у світі, яка базувалася на Раді Безпеки ООН. Коли країна-постійний член, яка має право вето, є агресором - система зруйнована".

"І тому для нас членство в НАТО - це питання життя і смерті. І тому зараз перед Вашингтоном делегації - президентська, урядові, парламентські, делегації громадських активістів, делегації церковних діячів - усі, хто може, мають день у день працювати, доносити. І зробити це дуже важливим, можливо, пріоритетним питанням внутрішньої політики кожної держави", - зазначив Порошенко.

Лідер "Євросолідарності" наголосив: "Зараз готуються вибори до Європарламенту, до них залишилося менше місяця. Питання членства України в НАТО має бути тією консенсусною позицією, що той, хто проти членства - той прямо, опосередковано, свідомо, несвідомо, але працює на російський інтерес. І значить, працює проти безпеки в Європі".

"Давайте чесно говорити з людьми. Це питання виживання держави. Без НАТО Україна має величезний ризик за роки при продовженні війни втратити державність. І сьогодні ми маємо захистити цю державність", - резюмує Порошенко.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кількість боїв на всій лінії фронту зросла до 73, найбільше зіткнень відбулося на покровському напрямку

Армія РФ від початку доби завдала ударів КАБами по Харкову і п'яти населених пунктах області

У Києві лімітів споживання е/е може вистачити тільки для забезпечення 76% потреб

"Укренерго" в неділю, 2 червня, введе ліміти енергоспоживання в усіх регіонах України

Зеленський провів першу в дипломатичній історії України зустріч із президентом держави Тимор-Лешті

Зеленський обговорив із членами Палати представників США посилення української ППО додатковими системами та ракетами

Олена Зеленська разом з естонською делегацією відвідали прийомну родину, для якої побудували дім

Війська РФ за день здійснили п'ять артобстрілів і три удари БПЛА по Нікопольському району, пошкоджено підприємство і ЛЕП

У Харкові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожого ракетного удару в ніч на 31 травня - Терехов

Сили оборони тримають під контролем 70% Вовчанська, у місті тривають бої - ОСУВ "Хортиця"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА