17:43 23.05.2024

Девелопери житла враховують нові вимоги до інклюзивності в майбутніх проєктах і адаптують уже збудовані об'єкти

3 хв читати
Девелопери житла враховують нові вимоги до інклюзивності в майбутніх проєктах і адаптують уже збудовані об'єкти

Українські девелопери враховують підвищені вимоги до інклюзивності в проєктах житла на стадії будівництва, а в деяких випадках адаптують відповідні заходи і в готових об'єктах, про це свідчить опитування забудовників, проведене агентством "Інтерфакс-Україна".

"Ми намагаємося зробити максимально безбар’єрний простір на прибудинкових територіях. У квартирах для військових у ЖК "Метрополіс" ми спеціально розширили вхідні двері та міжкімнатні отвори. Це дасть змогу зробити житловий простір максимально зручним та інклюзивним. Усі наступні черги вже проєктуються з урахуванням підвищених вимог до інклюзивності об’єктів", - повідомили у пресслужбі групи компаній DIM.

Житлові комплекси компанії також оснащені ліфтами, доступними для пасажирів з різними можливостями мобільності, та панелями управління з маркуванням шрифтом Брайля та голосовими сповіщеннями.

Крім того, девелопер за необхідності може адаптувати до нових вимог інклюзивності й раніше споруджені будинки.

"Щодо об’єктів, введених в експлуатацію та зданих раніше, ми готові співпрацювати з керуючими компаніями цих будинків, якщо від них буде відповідний запит", - зазначили в DIM.

Аналогічний підхід використовують і в компанії City One Development, за можливості підвищуючи інклюзивність інфраструктури в уже готових будинках.

"Усі наші об’єкти від початку спроєктовані з урахуванням вільного доступу осіб з різними можливостями та потребами. В реалізованих ЖК уже у процесі експлуатації, для більш зручного пересування, з часом ми встановили ще додаткові пандуси, а у кварталі "Новопечерські Липки" навіть встановлено зовнішній ліфт", - повідомив директор із маркетингу City One Development Дмитро Новіков.

Відсутність бар'єрів, різких перепадів висот, широкі дверні отвори та інклюзивні інформаційні знаки й таблички є обов'язковими атрибутами в загальній архітектурі проєктів житла, розповіла СМО компанії Alliance Novobud Ірина Міхальова.

"Усі наші житлові комплекси проєктуються та зводяться в межах чинних державних будівельних норм, зокрема і в частині інклюзивності. Житлові комплекси, які будувалися до впровадження чинних норм інклюзивності, обладнуються пандусами й іншими, всіма можливими зручностями", - повідомила експерт.

У свою чергу KAN Development забезпечує доступні кути нахилу пандусів і вхідних груп у своїх проєктах, а самі входи в будівлі спроєктовані без сходинок, повідомили у пресслужбі компанії. На території житлових комплексів також передбачено спеціальні паркувальні місця для людей з інвалідністю.

Як повідомив СЕО Avalon Роман Давимука, інклюзивність у проєктах компанії сприймається як "гігієнічна норма", а не особливість.

"Ми впроваджуємо всі вимоги нових ДБН з інклюзивності. У нас в об’єктах є угоди з купівлі квартир із відповідними вимогами, розуміємо, що заходи відповідають реальним потребам", - повідомив він.

Тим часом у компанії прагнуть адаптувати до нових вимог і готові об'єкти, зокрема щодо структурних змін конструкцій.

"Навіть у тих своїх об'єктах, які вже мають дозволи й будуються, або на фінальній стадії будівництва, ми намагаємося максимально виконати ці умовно нові вимоги ДБН, які набули чинності з 1 вересня 2022 року, – додаємо візуальні навігаційні позначки, тактильні маркування, де розширюємо паднуси тощо. Але рубати стіни й розширювати вже оздоблені коридори – такого не робимо", - пояснив Давимука.

Інклюзивність просторів у проєкті Greenville Park реалізується за принципом 8/80 - коли територія житлового комплексу комфортна і для восьмирічної дитини, і для літньої людини, розповів керівник проєкту Олексій Шматок.

"Таке середовище передбачає вільне від авто подвір’я, широку пішохідну зону, пандуси, ліфти з широкою вхідною частиною та голосовим супроводом, тактильна плитка, вказівники, зокрема зі шрифтом Брайля, освітлення. Функціональність – основа такого підходу", - повідомив він.

Крім того, знову актуальною стала система підтягування ліфта до найближчого поверху з огляду на екстрені відключення електроенергії через ракетні удари Росії по інфраструктурі України, зазначив експерт.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

"Нафтогаз" упровадив внутрішній регламент REMIT

"Київтеплоенерго" поміняло на Солом'янці пошкоджену ділянку тепломережі під залізничними коліями без перекриття руху

IFC має намір профінансувати будівництво "Галнафтогазом" ВЕС 150 МВт

DFC і Proparco мають намір надати по $50 млн ЄБРР у 2025 р. для покриття ризиків із торговельного фінансування України

НАБУ направило до суду справу про завдання збитків ДП "Укрспирт" на 55 млн грн

"Укрнафта" планує побудувати у 2024 р. ще близько 100 МВт газової генерації

"Метінвест" має стратегію переходу до виробництва "зеленої" сталі, є проєкти з нарощування випуску окатишів DRI - CСO

НБУ очікувано знизив облікову ставку до 13%

"Енергоатом" найближчими днями виведе в плановий ремонт енергоблок 1000 МВт

"Київтеплоенерго" придбає 15 когенераційних установок сумарною потужністю 60,5 МВт за 1,125 млрд грн

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА