06:46 12.03.2024

НКРЕКП пропонує встановити граничну ціну за послугу із забезпечення розвитку нової генеруючої потужності на рівні $925 за 1 кВт

2 хв читати

Національна комісія, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики і компослуг (НКРЕКП), запропонувала визначити граничну ціну закупівлі послуг із забезпечення розвитку генеруючої потужності на рівні $925 за 1 кВт.

Як повідомляє на своєму сайті регулятор, ця цифра відповідає середньому значенню капітальних витрат на будівництво генерувальних потужностей за технологією Gas Peaking у діапазоні $700-1150 за 1 кВт, опублікованих LAZARD у щорічному звіті "Lazard's Levelized Cost of Energy Analysis - Version 16.0".

"З огляду на зазначене, з метою всебічного розгляду питання щодо визначення граничної ціни закупівлі послуги із забезпечення розвитку генеруючої потужності НКРЕКП пропонує зацікавленим особам надати коментар щодо запропонованого рівня граничної ціни або свої пропозиції", - повідомили в Нацкомісії.

Як поінформував регулятор, нові генеруючі потужності мають, зокрема, відповідати наступним технічним характеристикам: встановлена потужність одного агрегату має становити від 20 МВт, діапазон регулювання - не менш як 80% встановленої потужності; час гарантованої безперервної роботи - не менш як вісім годин; час введення в дію (повна активація) із стану зупину - не більше ніж 15 хвилин з часу отримання відповідної диспетчерської команди.

Крім того, високоманеврові електростанції зі швидким пуском повинні мати здатність у нормальному режимі щонайменше чотири рази протягом доби та/або до восьми разів на добу в разі потреби забезпечити пуск і зупинку з максимальним допустимим часом простою між двома послідовними циклами "пуск/зупинка" 15 хвилин. За рік це має сумарно становити 1800-2000 пусків.

Нові генеруючі одиниці повинні мати можливість здійснювати пуски в умовах відсутності напруги в зовнішній мережі, бути готовими до роботи після значного простою тривалістю до одного місяця без технічного обслуговування, а також працювати як на основному, так і на резервному або аварійному виді палива у разі потреби.

Згідно зі ст. 29 закону "Про ринок електричної енергії", якщо для покриття прогнозованого попиту на е/е наявних генерувальних потужностей і заходів з управління попитом недостатньо, то для гарантування безпеки постачання е/е застосовуються конкурсні процедури на будівництво генерувальної потужності. Умови проведення такого конкурсу схвалюються Кабінетом міністрів.

Законом також визначено стимули, які можуть застосовуватися, одним з яких є встановлення плати за послугу із забезпечення розвитку генеруючої потужності.

Кабмін постановою від 10 липня 2019 року №677 затвердив порядок проведення конкурсу на будівництво генеруючої потужності та виконання заходів із управління попитом.

 

 

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Час обмеження потужності енергопостачання для промисловості збільшився більш ніж удвічі

Сольський підбив підсумки за основними напрямами фінансування агросектору у 2022-2024 роках

"Епіцентр" фіксує зростання попиту на зарядні станції в 4,5 раза і готовий до можливого стрибка запитів на генератори

Дефіцит е/е значний протягом майже всієї доби, за винятком годин активної роботи ВДЕ - "Укренерго"

Харків'яни та жителі області отримають збільшену субсидію та пільгу на електроенергію в неопалювальний сезон

НБУ у середу послабив курс гривні на 9 коп.

Велика Британія збільшить свій внесок у Фонд підтримки енергетики на £20 млн

Україна увійде наступного опалювального сезону з запасами в ПСГ не менше 13 млрд куб. м – голова Нафтогазу

Шмигаль доручив затвердити графіки ремонтів енергооб'єктів і кроки щодо посилення їх захисту до початку опалювального сезону 2024/25 років

США виділять понад $190 млн на підтримку енергосектору України протягом п'яти років

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА