12:09 08.11.2023

У Чернівцях за допомогою НЕФКО та E5P реалізовано проєкт енергомодернізації 33 громадських будівель

3 хв читати
У Чернівцях за допомогою НЕФКО та E5P реалізовано проєкт енергомодернізації 33 громадських будівель

У Чернівцях за допомогою НЕФКО (NEFCO, Nordic Environment Finance Corporation) і Східноєвропейського партнерства з енергоефективності та довкілля (E5P) здійснено капітальний ремонт та енергомодернізацію 16 шкіл, 15 дитячих садочків і двох закладів охорони здоров'я, триває модернізація ще однієї школи, загалом бюджет проєкту сягнув EUR10,8 млн.

Як повідомила головний інвестиційний радник NEFCO Юлія Шевчук під час презентації результатів проєкту у вівторок, співфінансування проєкту "Підвищення енергоефективності громадських будівель міста Чернівці" було реалізовано коштом кредиту НЕФКО розміром EUR4,4 млн, грантового фінансування (E5P) розміром EUR3,8 млн і муніципального внеску розміром EUR2,6 млн, що сумарно становить EUR10,8 млн. Швеція також надала грант на технічну допомогу на суму понад EUR200 тис.

Шевчук нагадала, що в рамках проєкту реконструкцію громадських будівель було розпочато 2018 року, до 2022 року майже завершено. Попри війну, було ухвалено рішення не зупиняти проєкту. Також було ухвалено рішення виділити додатковий грант EUR800 тис., який спрямовано на тепломодернізацію ще однієї школи, планове завершення робіт на об'єкті - кінець 2024 року.

"Результат - у модернізованих будівлях економія первинної енергії становила 39%. У п'яти об'єктах економія більш ніж удвічі порівняно з ситуацією до модернізації - школи №22, 11, 3, ліцей №3 та гімназія №7. Загалом завдяки проєкту економія міського бюджету становить EUR1,73 млн на рік. Але найголовніше - комфортніші умови забезпечено для 17,8 тис. школярів і 23 тис. пацієнтів", - наголосила Шевчук.

За її словами, також дуже важливим є зменшення викидів СО2, яке становить понад 2,6 тонни на рік.

Шевчук додала, що НЕФКО керує ще двома проєктами в Чернівцях, які було започатковано після початку війни і які пов'язані з усуненням її наслідків. Вони передбачають ремонт і будівництво житла для ВПО за фінансування ЄС. Відремонтовані в рамках проєкту громадські будівлі буде використано як тимчасове житло для 2143 ВПО, 1020 дітей-переселенців навчаються у відремонтованих школах, а 220 дітей відвідують відремонтовані в рамках проєкту дитячі садки.

"Дуже важливо підтримувати інвестиції в енергоефективність в Україні, адже вони сприяють енергетичній безпеці та енергетичній незалежності", - наголосила директорка напряму донорських партнерств ЄБРР, менеджерка фонду Е5Р Камілла Отто. Вона нагадала, що загалом сума грантів, погоджених асамблеєю донорів фонду Е5Р для Чернівців, становила EUR7,8 млн. Із них грант у EUR3,8 млн - на спільний із НЕФКО проєкт енергомодернізації громадських будівель, а EUR4 млн - на модернізацію централізованого теплопостачання (із залученням кредиту в EUR10 млн від ЄБРР).

Чернівецький міський голова Роман Клічук наголосив, що ефективне використання енергетичних ресурсів важливе для міста, сприяє заощадженню бюджетних коштів і позитивно впливає на довкілля.

"Завдяки співпраці та підтримці НЕФКО Чернівці набули практичного досвіду з розробки та впровадження енергоефективних проєктів. Комплексний підхід у рамках реалізації проєкту посилює нашу зацікавленість у подальшій ефективній співпраці", - повідомив Клічук.

За словами радника, заступника голови місії Посольства Швеції в Україні Каспера Андерссона, реалізований проєкт є прикладом гарного поєднання економічної та гуманітарної складової.

"Ми вважаємо, що відновлення та розбудова України має здійснюватися на принципах сталого розвитку. Саме це є наріжним каменем стратегії співробітництва Швеції з Україною у сфері відновлення та реформ до 2027 року (у рамках якої заплановано виділення на проєкти з відновлення 6 млрд шведських крон (EUR522,6 млн) - ІФ-У). Підвищення енергоефективності та доступу до базових соціальних послуг є частиною цієї стратегії. І це теж крок до інтеграції в Євросоюз. Слід зазначити, що важливою умовою відновлення є збереження децентралізації", - зазначив Андерссон.

НЕФКО (NEFCO, Nordic Environment Finance Corporation) - міжнародна фінансова установа, що фінансує розширення північноєвропейських "зелених" рішень на світових ринках. Заснована 1990 року Данією, Фінляндією, Ісландією, Норвегією та Швецією. В Україні з 2010 року реалізовано понад 300 проєктів у більш ніж 100 муніципалітетах. Наразі НЕФКО працює над проєктами, пов'язаними з відновленням, разом із майже 40 муніципалітетами.

E5P - це багатосторонній донорський фонд, ініційований Швецією, який працює в регіоні Східного партнерства.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ICU погіршив прогноз зростання ВВП України у 2024 р. до 4,1% за покращення прогнозу інфляції до 6,4%

Фінансовий та операційний директори Ощадбанку перейшли в правління Сенс Банку

Зростання ВВП України за 3 міс.-2024 прискорилося приблизно до 4,5% - оцінка Мінекономіки

Кабмін продовжив чинний тариф на е/е для населення до 31 травня 2024 р.

Прем'єр: Пільгову ціну на газ продовжено до кінця літа, на світло - до кінця весни

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА