19:25 31.10.2023

Принципи циркулярної економіки та "зеленого" відновлення входять в умови використання EUR50 млрд із Фонду допомоги Україні

2 хв читати

Принцип "Нового європейського Баугаусу" (зокрема, циркулярної економіки та "зеленого" відновлення) входить до умов отримання EUR50 млрд з Фонду допомоги Україні.

Про це повідомила голова комітету з організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування і голова партії "Слуга Народу" Олена Шуляк після спільної зустрічі членів представників комітету ВР із представниками Комітету Європейського парламенту з питань регіонального розвитку (REGI) 30 жовтня.

"Україна має намір якнайшвидше виконати всі умови для отримання від ЄС фінансової допомоги розміром EUR50 млрд, призначених для економічного та соціального відновлення після російського вторгнення. Йдеться про реформи в рамках євроінтеграційного курсу та регіонального розвитку, децентралізацію та дерегуляцію, антикорупційні заходи, максимальне залучення приватних інвестицій у розвиток економіки України та максимальну цифровізацію процесів відновлення, оскільки вони позитивно впливають на інвестиційний клімат України", - повідомила Шуляк.

За її словами, у план для отримання EUR50 млрд від ЄС входить впровадження принципів "нового європейського Баугаузу", зокрема циркулярної економіки та принципів "зеленого" відновлення. Окремо йдеться про переробку будівельних відходів та їх повторне використання.

Голова Комітету REGI Юнус Омарже також наголосив на важливості принципів "зеленого" розвитку - інвестиції, які отримуватиме Україна, за жодних умов не повинні шкодити довкіллю, тож українське законодавство в цьому плані необхідно наблизити до європейського. Зазначається, що у створенні відповідних законодавчих актів Україна отримає підтримку з боку ЄС.

"Підтримка ЄС не послаблюється, навпаки. Усі зобов'язання Європейського парламенту, взяті на себе, конкретизуватимуться. Це мета нашого візиту. Максимально підтримати й супроводжувати Україну на шляху до впровадження реформ", - зазначив він.

Омарже також наголосив на важливості дотримання Україною принципів децентралізації, посилення боротьби з корупцією.

"Фінансування, яке отримає Україна, допоможе їй подолати всі виклики, що постали перед нею. Але отримати мільярдну допомогу - це одне, а можливість їх грамотно використати - інше", - наголосив голова Комітету REGI і додав, що Європарламент має намір почати передавати Україні заплановані обсяги фінансування на початку 2024 року.

Україна, використовуючи фінансову допомогу ЄС, повинна дотримуватися певних правил. Зокрема, частина коштів фонду в EUR50 млрд має бути використана як технічна допомога і ще частина коштів із цього фонду буде передана окремим містам і територіальним громадам.

"Наша мета - перехід до політики згуртування, оскільки в ЄС це основа регіонального розвитку держав-членів. Ідеться, зокрема, про прикордонне співробітництво: регіони та громади України з європейськими колегами. Ми хочемо, щоб колишня співпраця з Росією переорієнтувалася на співпрацю з державами-членами ЄС", - підсумував він.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ICU погіршив прогноз зростання ВВП України у 2024 р. до 4,1% за покращення прогнозу інфляції до 6,4%

Фінансовий та операційний директори Ощадбанку перейшли в правління Сенс Банку

Зростання ВВП України за 3 міс.-2024 прискорилося приблизно до 4,5% - оцінка Мінекономіки

Кабмін продовжив чинний тариф на е/е для населення до 31 травня 2024 р.

Прем'єр: Пільгову ціну на газ продовжено до кінця літа, на світло - до кінця весни

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА