10:27 24.10.2023

Сольський на Раді ЄС: Наявних каналів експорту українських агропродуктів недостатньо

2 хв читати
Сольський на Раді ЄС: Наявних каналів експорту українських агропродуктів недостатньо

За час роботи тимчасового морського коридору Україна експортувала близько 700 тис. тонн зерна переважно в Європу і Африку, повідомив міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський на засіданні Ради ЄС з питань сільського господарства та рибальства в Люксембурзі.

"У серпні ми відкрили тимчасовий коридор Чорним морем. Він працює завдяки підтримці наших збройних сил і довірі міжнародних партнерів. (...) За час роботи нового коридору в порти зайшло 38 суден, вийшло понад 30, звісно, не усі вони з зерном. Та ми змогли вивезти майже 700 тисяч тонн зерна. Але найбільше нашої продукції наразі експортується Дунаєм через Румунію. І ми щиро вдячні румунським колегам за розуміння, підтримку і співпрацю", - наводить слова Сольського пресслужба Міністерства аграрної політики та продовольства.

Він також повідомив, що у вересні через дунайські порти експортували близько 2,3 млн тонн агропродукції. У серпні цей показник був дещо вищим - 2,4 млн тонн. Загалом експорт продукції у вересні становив 3,6 млн тонн. Сольський наголосив, що таких обсягів недостатньо для вивезення всієї передбаченої для експорту агропродукції.

"Ми маємо експортувати близько 6 млн тонн на місяць, щоб зберегти наше сільське господарство, як ключову галузь економіки. Забезпечити такий обсяг транспортування можна лише відновивши повноцінну роботу глибоководних портів Великої Одеси. Ми бачимо тенденцію до збільшення кількості кораблів, які виходять з наших портів. Сподіваємося, вона збережеться", - наголосив міністр агрополітики.

Сольський також зазначив, що запроваджені Єврокомісією обмеження на окремі види української агропродукції не вплинули на стабілізацію цін, як очікували деякі прикордонні країни. Ціни й далі продовжують знижуватися.

"На це впливає чимало факторів, зокрема, високі врожаї в Бразилії та Австралії. Очевидно, що ключову роль у зниженні цін відіграє не українське зерно", - наголосив Микола Сольський.

Міністр нагадав, що для забезпечення безперебійного експорту Україна розробила механізм ліцензування окремих видів аграрної продукції, до експорту якої виникало найбільше запитань. Процедура передбачає видачу ліцензії від українського уряду протягом 30 днів із дня отримання заявки на експорт.

Наразі Україна інформує Європейську комісію та відповідну країну про отримання заявки на експорт. Без погодження цієї країни ліцензія на експорт з України не видається. Сольський запросив країни, які ще не визначилися, долучатися до впровадження такого формату співпраці.

Міністр аграрної політики та продовольства України закликав своїх міжнародних колег підтримати програму президента Зеленського Grain From Ukraine та подякував колегам за допомогу.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ICU погіршив прогноз зростання ВВП України у 2024 р. до 4,1% за покращення прогнозу інфляції до 6,4%

Фінансовий та операційний директори Ощадбанку перейшли в правління Сенс Банку

Зростання ВВП України за 3 міс.-2024 прискорилося приблизно до 4,5% - оцінка Мінекономіки

Кабмін продовжив чинний тариф на е/е для населення до 31 травня 2024 р.

Прем'єр: Пільгову ціну на газ продовжено до кінця літа, на світло - до кінця весни

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА