07:44 16.04.2023

Голова Держагентства відновлення України пропонує створити в країні Офіс реалізації проєктів для їх уніфікації

2 хв читати

Створити Офіс реалізації проєктів (Project Implementation Unit) з-поміж сертифікованих міжнародними інституціями фахівців, які зможуть реалізувати уніфіковану процедуру закупівель Advanced Procurement та інших етапів реалізації проєктів, пропонує голова Державного агентства відновлення і розвитку інфраструктури Мустафа Найєм.

"Сьогодні від моменту виділення фінансування до проходження усіх процедур та підписання договору на виконання робіт потрібно від 5 місяців до року. Попереду нас очікують десятки тисяч таких проектів. При діючих процедурах міжнародних фінансових інституцій, відбудова займе століття", - заявив він на українсько-американському форумі партнерства, організованому Американськими торговельними палатами двох країн цього тижня у Вашингтоні.

Найєм наголосив, що Україна кардинально відрізняється від інших країн, які відбудовувалися коаліцією партнерів після війни, наприклад Сирії, Афганістану або Іраку, оскільки в Україні всі органи влади на центральному і місцевому рівнях продовжують працювати.

"Але у цього є і свої "мінуси" - відбудова в Україні не буде з нуля, це не будівництво greenfield. Внутрішні погодження, процедури, регуляція тощо - це велика частина процесів, які впливатимуть на швидкість та ефективність відбудови", - зазначив голова Держагентства відновлення.

На його думку, головним викликом буде не стільки дефіцит коштів на відновлення, скільки неможливість використання наявних ресурсів. Найєм уточнив, що вже зараз отримано заявки на 11-12 тис. об'єктів.

Водночас він наголосив, що Україна чітко розуміє необхідність відзвітувати щодо кожного витраченого долара не лише перед національними органами, а й за вимогою міжнародних інституцій та платників податків країн-партнерів. У зв'язку з цим очільник Держагентства відновлення повідомив про плани вже у квітні запустити функцію compliance в обласних службах агентства та розпочати сертифікації за стандартом ISO 37001 (Anti-bribery management systems).

"Вже цього літа разом з командою Міністерства ми презентуємо єдину цифрову екосистему управління відбудовою DREAM (Digital Reconstruction Ecosystem for Accountable Management), яка дозволить отримати повний доступ до даних усіх проектів відбудови", - зазначив Найєм.

Водночас він закликав міжнародних партнерів з відновлення чітко і ясно визначити критерії та механізми прозорості в реалізації проєктів відновлення.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Посівна-2024 випереджає на 8,3% минулорічну - посіяно 476,7 тис. га ярих

РФ останніми атаками вибила 10-12% наявної в березні потужності генерації е/е - директор ЦДЕ

Експорт українським морським коридором за 7 міс. сягнув 33,8 млн тонн - Кубраков

Українсько-польські переговори аграрних асоціацій - є розуміння щодо широкої низки продуктів, щодо зерна рішення немає

Ранній кінець опалювального сезону заощадить до 500 млн куб. м газу

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА