20:55 24.03.2023

НБУ занепокоєний можливою стратегією виходу RBI з російського ринку шляхом обміну активів російської "дочки" на підсанкційний австрійський Сбербанк

2 хв читати
НБУ занепокоєний можливою стратегією виходу RBI з російського ринку шляхом обміну активів російської "дочки" на підсанкційний австрійський Сбербанк

Національний банк України занепокоєний можливою стратегією виходу Raiffeisen Bank International (RBI) з російського ринку шляхом обміну активів російського дочірнього банку на підсанкційний Сбербанк в Австрії, повідомила пресслужба регулятора у п'ятницю.

"НБУ вкрай занепокоєний останніми публікаціями про можливу стратегію виходу RBI з російського ринку шляхом обміну активів російського дочірнього банку на підсанкційний Сбербанк в Австрії", - повідомила пресслужба регулятора агентству "Інтерфакс-Україна".

Згідно з повідомленням, наразі Сбербанк позбавлений можливості продовжувати свою діяльність у Європі у зв'язку з застосуванням обмежень, а активи банку заблоковані на виконання рішення ЄС.

НБУ наголосив, що власником Сбербанку є уряд Російської Федерації, тож заблоковані активи Сбербанку в Австрії - це активи держави-агресора, які мають бути предметом стягнення для подальшого використання на відновлення України.

Збитки Сбербанку в Австрії у зв'язку з припиненням діяльності - це зменшення дохідної частини російського держбюджету, який Росія використовує для фінансування війни в Україні, зазначив центробанк.

З огляду на наведені аргументи такий "обмін" між RBI та урядом РФ не витримує жодної критики - ані з точки зору санкційного регулювання (адже угода потребуватиме зняття обмежень, щонайменше частково), ані з точки зору справедливості. Погоджуючись на таку угоду, RBI рятує російський підсанкційний банк і позбавляє Україну можливості отримати репарації", - наголосили в НБУ.

Український центробанк додав, що рішення НАЗК про внесення Raiffeisen Bank International до переліку міжнародних спонсорів війни не матиме прямого впливу на роботу українського АТ "Райффайзен Банк".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

"Київтеплоенерго" у 2024 р. планує замінити 55 км аварійних теплових мереж - заступник голови КМДА

У призначенні пенсії українцям, які працювали за кордоном, зараховуватимуть отриманий там страховий стаж - Мінсоцполітики

EVA відкрила в першому кварталі 16 нових магазинів

"Миколаївобленерго" у 2024 р. має намір оновити парк пошкодженої з початку війни автотехніки

"Інтерпайп" пропонує скоригувати систему бронювання працівників у прифронтових регіонах

"Інтерпайп" намагається вирішити дефіцит кадрів за рахунок покращення соцпакету й навчання

Госпсуд затвердив план досудової санації "Ельдорадо" (оновлено)

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА