12:41 22.02.2023

Україна впроваджує на 50 років секторальні санкції проти всіх банків та небанківських фінустанов РФ – указ

2 хв читати
Україна впроваджує на 50 років секторальні санкції проти всіх банків та небанківських фінустанов РФ – указ

Рада нацбезпеки та оборони (РНБО) та президент України Володимир Зеленський підтримали внесені Національним банком України (НБУ) пропозиції з приводу застосування секторальних санкцій щодо всіх зареєстрованих або які мають місцезнаходження в Росії банків, включно з Центральним банком РФ, страхових компаній та інших небанківських фінансових установ

Відповідний указ президента №89 від 22 лютого про затвердження ухваленого того ж дня рішення РНБО "Про застосування секторальних спеціальних економічних та інших обмежувачів заходів (санкцій) до фінансових установ РФ" внесено на затвердження Верховної Ради.

Згідно з текстом документа на сайті парламенту, санкції запроваджуються на 50 років.

Вони включають 10 пунктів, зокрема: зупинення операцій з активами, що належать фінустановам РФ; заборона встановлення ділових відносин, зокрема кореспондентських; заборона укладання угод та здійснення інвестицій на користь фінустанов РФ.

У цьому переліку також заборона на купівлю цінних паперів та інших фінансових інструментів, емітентами яких є фінустанови РФ, за винятком відчуження (зокрема безоплатного) цінних паперів на користь держави України.

Крім того, серед санкцій зупинення виконання економічних та фінансових зобов'язань на користь фінустанов РФ, зокрема з перерахування дивідендів, відсотків та інших виплат за залученими в Україну активами, зупинення обслуговування електронних платіжних засобів (включно з переказами, здійснення розрахунків та видачу готівки) , емітованих фінустановами РФ

Указ також передбачає анулювання реєстрації та заборону нових реєстрацій Нацбанком міжнародної платіжної системи, оператором якої є фінустанова РФ, та її учасників, а також учасника фінустанови РФ міжнародної платіжної системи, оператором якої є резидент України.

"Заборонити фізичним та юридичним особам проводити операції (вчиняти дії), що призводять до порушення, уникнення введених обмежень", – зазначено у документі.

Міністерству закордонних справ України доручено поінформувати компетентні органи ЄС, США та інших держав щодо застосування санкцій.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА