13:04 17.11.2022

Україна може стати джерелом нового глобального розвитку - Зеленський

2 хв читати
Україна може стати джерелом нового глобального розвитку - Зеленський

Коли Україна відновить територіальну цілісність та гарантує надійний мир, вона стане джерелом нового глобального розвитку, сказав президент України Володимир Зеленський, виступаючи у четвер за допомогою відеозв'язку на конференції Bloomberg New Economy Forum.

"Україна здатна замістити чистою енергією брудне викопне паливо з Росії. У нас величезний потенціал у низьковуглецевій енергетиці. Україна здатна стати ключовим партнером Європейського Союзу для декарбонізації", - сказав президент.

За словами Зеленського, Україна "стане одним із основних постачальників "зеленого" водню та "зеленої" електрики в ЄС. Кліматичні умови України, вільні площі, енергія сонця, енергія вітру дають змогу виробляти "зелену" електрику з дуже конкурентною собівартістю. Лише за три роки перед російським вторгненням у нас було збудовано сім гігаватів відновлюваної енергетики. Потенціал - у рази більший".

"Плюс Україна може виробляти десятки мільйонів тонн "зеленого" та дешевого аміаку. Плюс найсильніші позиції у біоенергетиці. Плюс потужна атомна енергетика та енергетична інфраструктура, об'єднана з енергомережею Євросоюзу", - додав він.

Визнавши великі втрати енергетики України внаслідок ракетних ударів, Зеленський зазначив, що "це означає лише те, що відновлення буде масштабним. Я запрошую ваші країни та компанії вже оцінювати перспективи та приєднуватися до нашого відновлення".

Він подякував Ендрю Форресту за рішення однієї з найбільших австралійських приватних інвестиційних груп, яка зобов'язалася інвестувати перші $500 млн саме в ініціативу щодо "зеленого" зростання України в рамках створення Фонду обсягом $25 млрд. "Я вдячний панові Ендрю Форресту за рішення бути першим, а також Ларрі Фінку з BlackRock за допомогу в структуруванні цього Фонду", - сказав він.

Зеленський зазначив, що "сучасна економіка потребує літію, графіту та інших рідкісноземельних металів", а "за деякими такими ресурсами ми маємо найбільші запаси в Європі".

"Це вже колосальні можливості. Плюс виробничі й транспортні можливості, плюс наш потенціал у машинобудуванні, наша культура праці та доступ до провідних ринків світу - це основа саме для того економічного зростання, якого всі так потребують", - заявив він.

Президент також запропонував продовжити безстроково "зернову ініціативу". "Світ побачив, що без українського експорту неможливо забезпечити глобальну продовольчу безпеку. Наша експортна зернова ініціатива допомагає стабілізації. І щойно ухвалено рішення продовжити її на 120 днів. Але пропозиція України - продовжити Чорноморську ініціативу безстроково. Це життєво потрібно для стабільності", - сказав Зеленський.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА