07:17 24.10.2022

Єврокомісар із внутрішнього ринку висловив переконання, що ціни на енергоносії в ЄС знижуватимуться

2 хв читати
Єврокомісар із внутрішнього ринку висловив переконання, що ціни на енергоносії в ЄС знижуватимуться

Член Єврокомісії (ЄК) з внутрішнього ринку Тьєрі Бретон заявив, що політична угода глав держав та урядів країн ЄС на європейському саміті 20-21 жовтня у Брюсселі вже має позитивний ефект на ціни на енергоносії.

"Після оголошення про це ціни на газ знизилися на 10%. Сьогодні у нас мегават-година коштує 67 євро, а минулого літа вона коштувала 300 євро. Так, ціни знижуються, вони знижуватимуться", - сказав єврокомісар у неділю в ефірі передачі, організованою каналами RTL, LCI та газетою Le Figaro.

При цьому він відзначив внесок президента Франції Емманюеля Макрона у досягненні цієї угоди лідерами 27 країн ЄС.

"Я хотів би при цьому вітати французького президента, який відіграв надзвичайно важливу роль для єднання 27 країн і для того, щоб пропозиції (щодо обмеження цін на газ – ІФ У) були сьогодні на столі", - зазначив Бретон.

І хоча ще багато треба зробити, оскільки Єврокомісія тепер має запропонувати конкретні дії, які будуть розглянуті державами-членами "найближчими днями", єврокомісар наголосив на важливості підсумків саміту, "тоді як великі підприємства завершують роботу над бюджетами на майбутній рік".

"Потрібно дуже швидко дати їм орієнтири, якими будуть ціни на газ та електрику на наступні 12 місяців", - продовжив член ЄК.

На його думку, враховуючи сьогоднішній реальний ризик дестабілізації промисловості, на цьому етапі держави ЄС повинні допомагати "підприємствам із виробництва скла, алюмінію, сталі, паперу, хімічним підприємствам - усім, "які дуже залежать від ціни на газ і які зараз у жахливо важкому становищі". Для цього будуть потрібні позики, але "з обов'язковою однаковою ставкою всюди" під гарантії Євросоюзу, пояснив Бретон.

Європейська рада 20-21 жовтня домовилася взяти за основу пропозиції Єврокомісії для роботи над заходами щодо боротьби з енергетичною кризою.

Голова Євроради Шарль Мішель заявив на пресконференції після дебатів європейських лідерів, що на саміті було виявлено "одноголосну сильну рішучість діяти разом як члени Європейського союзу для досягнення трьох цілей: знизити ціни (на газ), гарантувати безпеку постачання та продовжувати працювати, щоб скоротити попит".

Голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн у свою чергу заявила, що після цих домовленостей європейських лідерів тепер є гарний план для роботи над цінами на енергію.

Відповідні пропозиції Єврокомісії 25 жовтня обговорить Рада ЄС з питань енергетики.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

"Київтеплоенерго" у 2024 р. планує замінити 55 км аварійних теплових мереж - заступник голови КМДА

НБУ анонсував низку кроків валютної лібералізації найближчими тижнями

У призначенні пенсії українцям, які працювали за кордоном, зараховуватимуть отриманий там страховий стаж - Мінсоцполітики

НБУ поліпшив прогноз інфляції на 2024 р. з 8,6% до 8,2% і несуттєво погіршив його на 2025 р.

НБУ знизив облікову ставку трохи більше за очікування - до 13,5% і її оцінку на кінець року - до 13%

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА