07:16 29.07.2022

Експортери викупили всі 250 МВт перетину для постачання е/е до Європи після відкриття ENTSO-E додаткової потужності

3 хв читати
Експортери викупили всі 250 МВт перетину для постачання е/е до Європи після відкриття ENTSO-E додаткової потужності

Експортери електроенергії до Словаччини та Румунії викупили всю доступну потужність міждержавного перетину на першому добовому аукціоні НЕК "Укренерго" на 30 липня після того, як ENTSO-E відкрило додатково ще 150 МВт для постачання до цих країн до дозволених місяцем раніше 100 МВт.

За результатами аукціону перетин 125 МВт до Словаччини розділили шість компаній, таку саму потужність до Румунії – сім, які брали участь в аукціонах із тим чи тим результатом увесь місяць до цього.

Надходження від продажу добового перетину становитимуть 64,2 млн грн – 32,7 млн грн обійшовся експортерам перетин до Словаччини, 31,5 млн грн – до Румунії.

З урахуванням цього загалом за місяць продаж перетину з моменту відкриття експорту 30 червня "Укренерго" виручила понад 670 млн грн.

Згідно з результатами аукціону на 30 липня, на словацькому напрямку знову лідирує НАЕК "Енергоатом", яка викупила майже половину потужності - для поставок 1433 МВт-год на добу з можливих 3000 МВт-год, на другому місці - "ДТЕК "Західенерго", що викупила перетин для 1106 МВт-год. Результати інших експортерів: "ЕРУ Трейдінг" - 256 МВт-год, "ДЕ Трейдинг" - 82 МВт-год, "Новітні технології 3000" - 64 МВт-год, "Нексттрейд" - 59 МВт-год.

Щодо Румунії, навпаки, найбільше планує експортувати "ДТЕК "Західенерго", яка переважно була найактивнішою весь місяць, – одразу 1706 МВт-год, потім йде "Енергоатом" – 576 МВт-год. Суттєві поставки планують "ЕРУ Трейдінг" – 362 МВт-год і "ДЕ Трейдинг" - 182 МВт-год. Крім того, "Нексттрейд" викупив перетин для 80 МВт-год, "Новітні технології 3000" - 70 МВт-год, "Укр Газ Ресурс" - 24 МВт-год.

"Ле Трейдінг" закінчила обидва аукціони безрезультатно.

Державна "Укргідроенерго" не брала участі в аукціонах, як і весь останній тиждень. За результатами місяця компанія викуповувала перетини в поодиноких випадках.

Найвищою на словацькому напрямку була ціна постачання на 23:00 – 13,36 тис. грн/МВт-год, на румунському – 14,05 тис. грн/МВт-год (на 21:00).

За підсумками місяця рекордною щодо Словаччини була годинна ціна перетину в 21,27 тис. грн/МВт-год, щодо Румунії - 21,7 тис. грн/МВт-год.

Перетин до Польщі продовжує викуповувати на добових аукціонах на додачу до викуплених 147 МВт потужності на місячному аукціоні "ДТЕК Західенерго" – на 30 липня по 65 МВт щогодини (1560 МВт-год на добу).

Перетин на Молдову на 30 липня, як і останній тиждень, викуповує лише "Енергоатом" (по 9400 МВт-год на добу), який попередній тиждень ділив його з "Укргідроенерго", яка викуповувала по 2400 МВт-год на добу.

Ціна перетину на всіх аукціонах, крім експорту до Румунії та Словаччини, дорівнює 0 грн/МВт-год.

Перетини зі Словаччини, Румунії та Молдови традиційно залишилися невикупленими.

Як повідомлялося, 28 липня ENTSO-E збільшило потужності для експорту до Румунії та Словаччини до 250 МВт. "Укренерго" цього самого дня провела добовий аукціон, поділивши потужність порівну. Місяцем раніше комерційний експорт розпочався зі 100 МВт до Румунії, з 7 липня їх поділили зі Словаччиною по 50 МВт. За даними Міненерго, технічно Україна вже зараз може експортувати на потужності 1,5-1,7 тис. МВт і згодом очікує збільшення експорту.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ОГХК почала продавати титанову сировину до Італії, Іспанії, Німеччини, системно розширює географію експорту - керівництво

"Автомагістраль-Південь" візьме участь у будівництві аеропорту поруч із Бухарестом

Майже третина опитаних українців вважає розслідування порушень законів підприємцями як тиск на бізнес - соцопитування КМІС

У ВР зареєстровано законопроєкт про прив'язку акцизного податку на тютюнові вироби до євро

Голова польської LPP відкинув звинувачення про прихований бізнес із РФ

Генпрокурор: Зафіксовано понад 800 спроб кібератак РФ на державні установи й сервіси України

УЗ запускає поїзд Чернівці - Чоп - Ужгород для стикування з маршрутом Прага - Чоп чеського RegioJet

НБУ в понеділок знизив курс гривні на 19 коп. - до нового мінімуму

Польські порти завантажені на 60% від своєї потужності, на частку українського транзитного зерна припадає 10% - польські ЗМІ

Тарифи на зберігання газу в ПСГ України залишаться незмінними до 1 квітня 2025 р. - "Нафтогаз"

РЕКЛАМА
Milk
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА