11:03 19.07.2022

Звернення до кредиторів про відстрочення виплат пов'язане з рішенням Кабміну накопичити 19 млрд куб. м газу замість 15 – голова "Нафтогазу"

3 хв читати
Звернення до кредиторів про відстрочення виплат пов'язане з рішенням Кабміну накопичити 19 млрд куб. м газу замість 15 – голова "Нафтогазу"

НАК "Нафтогаз України" змушений був звернутися до власників єврооблігацій із пропозицією про добровільне відстрочення виплат за паперами на два роки у зв'язку з рішенням уряду накопичити до майбутнього опалювального сезону 19 млрд куб. м газу та необхідністю знайти близько $8 млрд на ці цілі, заявив голова правління НАК Юрій Вітренко.

"Виходячи з реального падіння обсягів споживання, нам достатньо було б мати у підземках до початку опалювального сезону 15 млрд куб. м – це навіть із деяким запасом. Але уряд встановив найвищу планку – 19 млрд куб. м", – сказав він в ефірі національного телемарафону.

Вітренко пояснив, що у варіанті 15 млрд куб. м компанії потрібно було б імпортувати близько 1 млрд куб. м, а потім ще в четвертому і в першому кварталі під час опалювального сезону.

За його словами, в обраному урядом варіанті 19 млрд куб. м "Нафтогаз" практично не залежить від імпорту в четвертому та першому кварталах і "може підстрахувати енергетиків, якщо не зможуть забезпечити постачання вугілля, або інші ризики, які, найімовірніше, виникатимуть".

Голова "Нафтогазу" зазначив, що в компанії розуміють побоювання уряду під час війни і водночас працюють над пошуком фінансування, яке за поточними цінами оцінюється приблизно у $8 млрд.

Вітренко уточнив, що наразі запаси газу в ПСГ перевищили 11,4 млрд куб. м і наближаються до 11,5 млрд куб. м, і щомісяця вони зростають щонайменше на 1 млрд куб. м. За його словами, у липні "Нафтогаз" імпортує газ, законтрактував обсяги і на серпень.

Голова компанії додав, що НАК домовився про нову кредитну лінію з ЄБРР на EUR300 млн, веде переговори з американськими DFC та USAID.

"Ми не говоримо, що входимо в дефолт... Просимо увійти в нашу ситуацію й добровільно перенести виплати", – зазначив Вітренко, коментуючи пропозицію власникам єврооблігацій.

За його словами, незважаючи на термін погашення облігацій та виплати відсотків 19 липня, є ще п'ять робочих днів пільгового періоду, протягом яких і очікується рішення кредиторів 21 липня та їхні збори 26 липня.

Голова НАК пояснив, що найближчим часом у Верховній Раді очікується ухвалення урядових законопроєктів щодо залучення коштів для компенсації "Нафтогазу" імпорту газу та різниці в цінах між його ціною та ціною постачання газу для потреб побутових споживачів. Вітренко уточнив, що наразі ця різниця становить близько 400 млрд грн: за ціни постачання на внутрішньому ринку 7,4 грн за куб. м ціна імпорту – 60 грн за куб. м.

Як повідомлялося, "Нафтогаз" звернувся до власників цих паперів на суму майже $1,5 млрд із пропозицією відстрочити виплати купонів за ними на два роки, зокрема відкласти на такий самий термін погашення єврооблігацій-2022 на $335 млн.

Наразі на ринку перебувають в обігу три випуски єврооблігацій "Нафтогазу", усі вони були розміщені у 2019 році: у липні – трирічні на $335 млн під 7,375% та п'ятирічні на EUR600 млн під 7,125% (п'яту частину бондів у євро викупив ЄБРР), а в листопаді – 7-річні на $500 млн із дохідністю 7,625%. Дата погашення випуску на $335 млн – 18 липня 2022 року.

"Нафтогаз" пропонує виплатити всі купони за єврооблігаціями-2022 та 2024 19 липня 2024 року і того самого дня погасити єврооблігації-2022. А купони за єврооблігаціями-2026 НАК хотіла б виплатити 8 листопада 2024 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

Сервіс покупок Meest Shopping розпочав співпрацю з криптобіржею Binance

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА