15:05 26.05.2022

Проведення місії МАГАТЕ на Запорізькій АЕС є неприйнятним для України до моменту деокупації майданчика станції та Енергодара - ДІЯРУ

2 хв читати
Проведення місії МАГАТЕ на Запорізькій АЕС є неприйнятним для України до моменту деокупації майданчика станції та Енергодара - ДІЯРУ

Пропозиція Міжнародного агентства з ядерної енергії (МАГАТЕ) щодо проведення місії на Запорізькій АЕС є неприйнятною для України до моменту деокупації промислового майданчика ЗАЕС та міста енергетиків Енергодара, повідомила Держінспекція ядерного регулювання України (ДІЯРУ) на своєму сайті.

"Візит на Запорізьку АЕС Міжнародного агентства з атомної енергії пропонується відкласти до того часу, коли ця територія буде звільнена від російських загарбників… Вона (місія – ІФ) є абсолютно небезпечною за цих умов", - йдеться на сайті.

Як пояснили в ДІЯРУ, наразі на майданчику станції є російські військові, зброя, боєприпаси, військова техніка. Поруч з об'єктом точаться бойові дії, є свідчення щодо прольотів російських ракет безпосередньо над майданчиком АЕС.

"Ситуація в місті є вкрай небезпечною, є випадки збройних нападів російських військових на персонал АЕС і представників пожежного підрозділу міста", - зазначили в інспекції.

У ДІЯРУ висловили сподівання, що звільнення Запорізької області від російських окупантів відбудеться найближчим часом, після чого інспекція зможе повернутись до питання планування інспекції МАГАТЕ на цьому об'єкті.

"Наразі МАГАТЕ також отримує звіти щодо зміни інвентарної кількості та матеріально-балансові звіти щодо ядерного матеріалу, інформацію з планування інспекцій, невтручання та забезпечення роботи, засоби збереження/спостереження МАГАТЕ, включаючи систему віддаленого моніторингу", - поінформувала інспекція.

Як наголосили в ДІЯРУ, безперервність знань агентства про ядерний матеріал на АЕС забезпечено, тому Держатомрегулювання не вбачає нагальної потреби у візиті інспекторів з гарантій на окуповану Запорізьку АЕС.

"Однак разом з тим не можна виключати той факт, що можливість використання ядерного матеріалу представниками Росії не за призначенням може стати загрозою всьому світовому співтовариству", - припускають в органі атомного регулювання.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

На Бурштинській і Ладижинській ТЕС ДТЕК ударом РФ повністю або частково пошкоджено всі енергоблоки

Барселона з 1 квітня знову підвищує туристичний податок

НКЦПФР поповнила список ненадійних інвестпроєктів 12 кейсами

"Дочка" ДТЕК уклала угоду з польською Columbus Energy щодо будівництва СНЕ 133 МВт у Польщі

Посли ЄС досягли компромісу щодо продовження ліберального режиму торгівлі з Україною

На ліквідацію наслідків масованого обстрілу енергоінфраструктури Харківщини буде спрямовано кошти Фонду підтримки енергетики України - Галущенко

Збитки навколишньому середовищу від атаки РФ на ДніпроГЕС уже становлять приблизно 140 млн грн - глава Міндовкілля

Україна отримає EUR100 млн кредиту Банку розвитку Ради Європи на проєкт "єВідновлення"

АЗК "Укрнафта" працюють без світла на сході й півдні країни

Мінекономіки очікує узгодження Плану України Брюсселем протягом кількох тижнів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА