06:55 01.05.2022

Кабмін прибрав стелю ціни на преміальне пальне для АЗС за умови торгівлі ними пальним за регульованими цінами

2 хв читати
Кабмін прибрав стелю ціни на преміальне пальне для АЗС за умови торгівлі ними пальним за регульованими цінами

Кабінет Міністрів України в рамках боротьби з дефіцитом пального, що виник на ринку, крім підвищення граничних рівнів торгової надбавки, дозволив АЗС без обмежень встановлювати ціну на "брендове преміальне" пальне за умови, що вони також продають пальне за регульованими державою цінами.

Відповідну постанову №488 від 29 квітня оприлюднено на сайті уряду в суботу.

Досі роздрібні ціни "брендового преміального" пального не могли перевищувати регульовані державою роздрібні ціни пального більше ніж на 5%.

Згідно з ухваленою постановою, у розрахунку регульованої ціни також підвищено витрати на зовнішнє логістичне забезпечення з $50 до $80 за тонну.

Документ також містить анонсоване урядом підвищення граничних рівнів торгової надбавки до середньої роздрібної ціни дизельного пального, яке реалізують АЗС, з 5 до 7 грн/літр, для бензинів – з 4,55 грн до 6,5 грн/літр.

Перший віцепрем'єр – міністр економіки Юлія Свириденко пояснила відчутний дефіцит пального на АЗС в окремих регіонах України, що утворився цього тижня, руйнівними ударами ворога протягом останніх трьох тижнів по паливній інфраструктурі України та зміною логістики його поставок. Вона разом із прем'єром Денисом Шмигалем заявила, що нові заходи уряду дадуть змогу ліквідувати дефіцит протягом тижня, оскільки оператори мають законтрактовані обсяги на території Західної Європи і нині вирішується питання, як максимально швидко ввезти їх на територію України.

Як повідомлялося, Україна продовжила карантин до 31 травня 2022 року. На період його дії уряд постановою №474 від 14 травня 2021 року встановив граничні рівні торгової надбавки до середньої ціни дизельного пального не вище ніж 7 грн/літр, бензину – не більше ніж 5 грн/літр. З кінця лютого 2022 року їх було знижено до 5 грн/літр та 4,55 грн/літр відповідно.

Середню вартість ДП (ULSD 10 ppm) і бензину (GASOLINE 10 ppm) Мінекономіки визначає на основі розрахунків НАК "Нафтогаз України", здійснених на підставі даних Platts CIF NWE за попередню декаду, сум митних платежів (акцизний податок і ПДВ) й офіційного курсу валют від НБУ, а також витрат $50/тонна на логістику та $150/тонна за доплату до котирувань у Північно-Західній Європі (NWE).

Водночас із середини березня Верховна Рада обнулила акциз на пальне та знизила ставки ПДВ до 7% із 20%.

Міністерство оприлюднює середні ціни одного літра ДП та бензину тричі на місяць.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА