16:34 20.04.2022

Бюджетний комітет рекомендував Раді ухвалити в цілому законопроєкт про збільшення дефіциту держбюджету на 200 млрд грн

2 хв читати
Бюджетний комітет рекомендував Раді ухвалити в цілому законопроєкт про збільшення дефіциту держбюджету на 200 млрд грн

Комітет Верховної Ради з питань бюджету рекомендував парламенту прийняти за основу та в цілому законопроєкт №7299 про збільшення дефіциту держбюджету на 200 млрд грн та розширення на цю суму видатків резервного фонду, які наразі становлять 1,5 млрд грн, повідомив голова комітету Юрій Арістов.

"Цей законопроєкт, розроблений з ініціативи уряду у співпраці з Мінфіном, вирішує два важливі питання: ми відкриваємо можливість для дофінансування та збільшення видатків держбюджету на 200 млрд грн і запускаємо з 1 травня новий механізм сплати та зарахування акцизного податку з реалізації тютюнових виробів", – сказав Арістов у коментарі агентству "Інтерфакс-Україна" за підсумками засідання комітету в середу.

Поправки до держбюджету на 2022 рік передбачають збільшення з 1,5 млрд грн до 201,5 млрд грн видатків резервного фонду державного бюджету за рахунок запозичень. Арістов уточнив, що йдеться про можливість отримати позики під пільгові відсотки. Голова комітету зазначив, що уряд уже перерозподілив 181,3 млрд грн на сектор оборони – закупівлю та капремонт військової техніки, засобів індивідуального захисту та медичного майна, озброєння для ЗСУ, на виплати додаткових винагород військовослужбовцям, підтримку переселенців тощо.

Цей перерозподіл дасть змогу уникнути подальшого секвестру бюджету та захистити соціальні статті видатків, додав парламентарій.

"Кошти буде спрямовано саме до резервного фонду, адже щодня ситуація в Україні змінюється, і уряду потрібна можливість оперативно реагувати на виклики та спрямовувати кошти туди, де вони найбільше потрібні", – зазначив Арістов.

Згідно з проєктом також передбачено перенесення з 1 січня 2023 року на 1 травня 2022 року запровадження нового механізму зарахування до бюджетів місцевого самоврядування акцизного податку з реалізації тютюнових виробів.

"Згідно зі змінами податкового законодавства, обов'язок сплатити 5% акцизу з роздрібного продажу сигарет і рідин для електронних сигарет переводиться з роздрібних торговців на виробників та імпортерів такої продукції", – додав голова комітету.

Згідно із законопроєктом, видатки держбюджету пропонується збільшити до 1,793 трлн грн, зокрема за загальним фондом до 1,572 трлн грн, а граничний дефіцит держбюджету – до 456,363 млрд грн, зокрема дефіцит загального фонду – 360,259 млрд грн.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА